În urma scufundării a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerci, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a convocat o ședință extraordinară a Comisiei Internaționale a Mării Negre, având ca scop spargerea ”zidului de incertitudine” ridicat de Rusia.
Poluarea cauzată de petrolierele rusești, clasificată drept ”cea mai mare catastrofă a acestui secol la Marea Neagră”
Fechet a subliniat gravitatea incidentului, despre care chiar specialiștii ruși nu ezită să o catalogheze drept ”cea mai mare catastrofă a acestui secol la Marea Neagră”.
”Comportamentul Rusiei nu m-a surprins. S-au opus nu doar agendei, ci și semnării unei rezoluții care să stabilească un dialog mai intens privind poluarea accidentală în Marea Neagră”, a declarat ministrul Fechet, referindu-se la reacțiile Moscovei, care a încercat inițial să minimizeze dezastrul.
Mai mult, Rusia a decis să taie una dintre navele implicate și să o trimită la fier vechi, un act ce face imposibilă o analiză detaliată din partea unei comisii independente.
”Aceasta este răspunsul Rusiei pentru modul iresponsabil în care pune în pericol Marea Neagră. Poluarea se întinde acum pe întreg litoralul, ajungând și în regiunile Odesa și Limanul Sasic”, a adăugat Fechet.
Un alt aspect îngrijorător îl reprezintă continuarea scurgerii de combustibil din al doilea petrolier scufundat, care deja a eliberat mai mult de 5.000 de tone de mazut în Marea Neagră
”Toxicitatea mazutului este dovedită. Păsările și delfinii mor în masă. Peste 100 de delfini au fost găsiți morți pe plaje, iar sute de voluntari care au ajutat la curățarea plajelor din Krasnodar au avut nevoie de îngrijiri medicale, unul dintre aceștia pierzându-și viața”, a declarat ministrul.
Fechet a adăugat că așteaptă rezultatele probelor colectate din zona Parcului Natural Național „Tuzlovski Lymany”, care sunt în prezent analizate de către Centrul Științific Ucrainean de Ecologie a Mărilor (UkrSCES).
Mircea Fechet: ”Vreau să protejăm cât mai bine litoralul”
Oficialul a mai adăugat că, în paralel, urmărește și analiza independentă pe care o face biologul ucrainean Vlad Balinsky, care are o activitate intensă pe tema poluării din Marea Neagră.
”Între timp, am crescut nivelul de atenție cu care monitorizăm ce se întâmplă pe țărmul românesc al Mării Negre, pentru că de un lucru sunt sigur între toate aceste incertitudini: vreau să protejăm cât mai bine litoralul nostru și să putem interveni prompt dacă Rusia continuă să trimită pe mare fier vechi încărcat cu tone de combustibil și să-și bată joc de Marea Neagră”, a conclus ministrul Mediului din România.