Conform datelor Comisiei Europene, numărul crescătorilor de albine din România s-a înjumătăţit în ultimii cinci ani.
Numărul a scăzut din 2016 încoace, în momentul de față ajungându-se la doar 22.900 de apicultori. Cel mai mare număr de fermieri din UE se află Germania, iar cei mai puţini locuiesc în Malta.
Prețul mierii românești a scăzut de la an la an
În perioada dintre 2014 – 2016, România avea, în medie, 43.200 de apicultori. Trendul a fost descendent pentru că producţia de miere şi preţul mierii brute, formă în care se vinde majoritatea mierii româneşti, au scăzut de la an la an, spun apicultorii. Astfel nu au mai fost motivaţi să investească, arată ZF.
Cu toate acestea, anul 2021 ar putea veni cu optimism pentru această industrie, estimându-se o ușoară creștere a numărului de apicultori. Se acordă susținere pentru crescătorii de albine prin Programul Naţional Apicol 2020 – 2022.
Astfel, se estimează că în țara noastră vor apărea aproximativ 200 de apicultori noi. Cu toate acestea, în urma unui sondaj publicat pe Mediafax, actualii crescători de alibine nu sunt foarte optimiști în ceea ce privește viitorul apropiat al industriei, declarând că ”nu văd o direcţie bună a apiculturii“.
Adrian Vintilă, preşedintele Asociaţiei Pro Apicultura, a declarat că numărul apicultorilor a scăzut pentru că preţul mierii brute, care se vinde en gros, este foarte mic. De asemenea, a mai adăugat că mierea polifloră se vindea cu 8 lei/kg. În plus, anul trecut s-a realizat maximum 30% din producţia de miere din cauza condiţiilor climatice şi subvenţia nu ajută un business care nu e profitabil fără ea.
Venituri foarte mici pentru crescătorii de albine
Din păcate, mulți apicultori au renunţat la această activitate, declarând că inclusiv condițiile meteo din această iarnă au dus la pierderea multor familii de albine.
Pe lângă acest trist aspect, o problemă o constituie și diferența de preț: un borcan de miere polifloră de 400 g se găseşte într-un magazin la 19 lei, în timp ce în altul costă 12,9 lei.
Prin Programul Naţional Apicol 2017-2019 a fost alocat un sprijin financiar pentru apicultori în valoare de aproape 100 de milioane de lei, iar jumătate din sumă a fost contribuţia Uniunii Europene.
Prin Programul Naţional Apicol 2020 – 2022 se vor aloca 150 de milioane de lei pentru susţinerea apiculturii, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.