6.5 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Doar o singură termocentrală pe cărbune din România respectă limitele impuse de poluare

La celelalte instalații s-au înregistrat depășiri de până la patru ori ale limitelor de poluare

Bankwatch România a anunțat că doar o singură termocentrală pe cărbune din România respectă limitele impuse de poluare.

Raportul Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune – monitorizate prea puţin, prea rar„, realizat de Bankwatch România în perioada iulie 2021-iunie 2022, dezvăluie că doar o unitate din cele șapte instalații mari de ardere pe cărbune din România respectă limitele de emisii impuse, iar la celelalte instalații s-au înregistrat depășiri de până la patru ori ale limitelor la poluanți.

Expunerea la aceste emisii poate cauza astm, bronșite, diferite tipuri de cancer, tensiune arterială crescută, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

Termocentrala Paroşeni, pe huilă, este singura unitate conformă, însă ea nu monitorizează în permanenţă toţi noii poluanţi: mercur (Hg), acid clorhidric (HCl), acid fluorhidric (HF), ci doar pe cei „clasici”; dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) şi pulberi în suspensie. Instalaţia funcţionează la o capacitate redusă, în medie 10-17 zile pe lună”, a transmis Bankwatch România, într-un comunicat de presă.

Potrivit organizației, instalația retehnologizată de la termocentrala Govora (IMA 3) este aproape de a respecta limitele impuse de poluare, dar funcționează la o capacitate redusă, de aproximativ 27% din numărul maxim de ore de funcționare posibile, iar emisiile de acid clorhidric (HCl) și acid fluorhidric (HF) nu sunt monitorizate deloc.

Campaigner Bankwatch România, despre emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune: ”Înăsprirea limitelor de emisii urmăreşte reducerea poluării aerului, responsabilă pentru apariţia bolilor cardiovasculare, pulmonare, a diferitelor tipuri de cancer etc. în rândul populaţiei din zonele industriale”

”Reducerea emisiilor are loc în toate sectoarele industriale, iar scopul final este descurajarea utilizării unor tehnologii ineficiente, poluatoare şi cu impact negativ asupra mediului şi sănătăţii oamenilor, pentru a putea face loc unora noi, mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul”, a declarat Alexandra Doroftei, campaigner Bankwatch România.

Emisiile industriale analizate în raportul ”Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune – monitorizate prea puţin, prea rar” provin din activitatea de producere de energie electrică de la termocentralele pe cărbune (lignit şi huilă) care funcţionează în prezent în România.

spot_img
Latest news
știri