19.1 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Polonia vrea să renunțe la cărbune și să investească sume uriașe în surse regenerabile și energie nucleară

Viitorul sectorului energetic din Polonia în următorii câțiva ani va implica renunțarea la cărbune. În același timp va însemna realizarea de investiții semnificative și furnizarea de energie electrică mai ieftină, se arată în strategia energetică actualizată a țării, conform Remix News.

Proiectul, obținut de media Rzeczpospolita, prezintă investițiile planificate în energie și schimbările aduse mixului energetic al țării. Ministerul Climei și Mediului a făcut planul, iar guvernul poate lua act de document încă din 4 aprilie.

Se va determina câtă energie va proveni din diverse surse în următorii ani, sursele regenerabile urmând să crească semnificativ.

Potrivit noilor ipoteze, în șapte ani, energia eoliană pe uscat și pe mare, precum și energia solară, vor acoperi aproape 47% din cererea de energie electrică. În 2022, aceasta a reprezentat doar 17%.

Energia nucleară din Polonia, în creștere

Începând cu 2035, energia nucleară va începe, de asemenea, să joace un rol semnificativ în mixul energetic al Poloniei. Până în 2040, sursele de energie regenerabilă și energia nucleară ar trebui să dețină 50,8% și, respectiv, 22,6% din cota de piață a Poloniei.

Rolul cărbunelui în producția de energie va fi puternic diminuat. Până în 2040, este de așteptat ca acesta să reprezinte doar 8% din sectorul energetic al Poloniei. Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi eolianul, solarul și biomasa și energia nucleară vor deține majoritatea cotei de piață. Planurile actuale anticipează că cărbunele va reprezenta 11,3% din producția de energie în Polonia până în 2040.

În prezent, conform Agenției Internaționale pentru Energie, cărbunele este folosit pentru a produce aproximativ 3/4 din energia electrică în Polonia. De asemenea, el produce peste 40% din producția totală de energie, inclusiv consumul de combustibil în transport.

Planul de îndepărtare a cărbunelui va fi sincronizat cu programul de închidere a minelor poloneze și va necesita investiții semnificative în noi capacități de generare a energiei, inclusiv parcuri eoliene offshore și centrale nucleare. Costul estimat e de aproape 156 de miliarde de euro.

Documentul precizează că în 2040, producția de energie va ajunge la 243,6 TWh, dintre care, printre altele, parcurile eoliene offshore ar trebui să livreze 43,7 TWh (18%), eolianul onshore 34,1 TWh (14%), fotovoltaice 29 TWh (12%), așa-numita energie nucleară mare 39,6 TWh (16,3%), centrale nucleare mici 15,4 TWh (6,3%), iar biomasa și biogazul 14,3 TWh (5,8%).

Latest news
știri