Pe acoperișul unui fast food din Malmö, sudul Suediei, Maggad Khalidy arată spre o cutie mare de metal atașată de o junglă de țevi și fire. Din exterior, este departe de a fi o inovație atrăgătoare, dar domnul Khalidy, care deține franciza de fast-food care conduce acest restaurant, spune că a economisit sucursala echivalentul a aproximativ 16.000 de dolari (13.000 de lire sterline) pe an din facturile de încălzire. Cutia conține o nouă formă de echipament de schimb de căldură numit Lepido, dezvoltat de un start-up din Malmö numit Enjay. A observat un gol pe piață pentru recuperarea energiei din fumul bucătăriei și utilizarea acesteia pentru a încălzi alte zone din interiorul clădirilor restaurantelor – ajutând la reducerea facturilor pentru încălzirea convențională și la reducerea emisiilor în acest proces.
Mai multe fas-food-uri folosesc deja mecanismul
„Am fost puțin sceptici la început”, spune domnul Khalidy, a cărui franciză din suburbia Malmö Bulltofta a fost selectată pentru proiectul pilot inițial al Enjay în 2016. „Dar vedem economiile și rentabilitatea investiției este destul de rapidă.” Enjay crede că produsul său patentat este primul din lume care oferă o recuperare profitabilă a energiei din aerul de evacuare poluat din bucătărie. Lepido a devenit disponibil comercial în 2018 și de atunci a fost instalat în aproximativ 250 de francize ale respectivului fast-food din Suedia, Norvegia și Danemarca, precum și în bucătăriile școlilor și hotelurilor din țările nordice și din regiunea Benelux. Nils Lekeberg, co-fondatorul Enjay, spune că un restaurant de dimensiuni medii care folosește Lepido își poate reduce facturile la încălzire cu până la 90% pe an și își poate reduce amprenta anuală de carbon cu 30 de tone.
Afacerea este în plină expansiune
În urma crizei energetice globale, Enjay spune că acum se confruntă cu o creștere a cererilor din partea restauratorilor din alte părți ale Europei, Canada și SUA, în ciuda faptului că face puțin marketing în afara țărilor nordice. Testele au început recent în mai multe locații din Marea Britanie, inclusiv un fast food din Welwyn Garden City, Hertfordshire și sucursalele lanțului de restaurante din Caraibe Turtle Bay din Salford Quays, lângă Manchester, și Brindleyplace din Birmingham. Sistemele de schimb de căldură care transferă căldura dintr-o parte a unei clădiri în alta sunt deja comune în multe industrii. Dar recuperarea energiei din bucătăriile industriale este o provocare, explică Arne Speerfork, profesor specializat în termodinamică la Universitatea de Tehnologie din Hamburg.