18.2 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

”Drogul violului”: ce este și cum acționează? Un psihoterapeut explică stările induse și cât de periculoase sunt efectele substanței

Substanța stupefiantă se găsește sub formă lichidă, este transparentă și fără miros. De regulă, scenariul e același: fetelor li se pun în băutură câteva picături de către “prădător”

GHB sau ”drogul violului” este o substanță psihoactivă care acționează ca un depresor al sistemului nervos central și care este folosită, în principal, ca drog recreativ.

GHB este prescris în unele țări ca tratament pentru narcolepsie și poate fi produs ilegal în laboratoare subterane sau casnice. Substanța este incoloră, inodoră și are un gust sărat, foarte ușor de mascat

Deși inițial a fost considerată o alternativă mai sigură la alte droguri recreative, precum ecstasy-ul, utilizarea sa a fost asociată cu efecte secundare grave, precum pierderea conștienței, amnezie temporară, coma, convulsii, greață și probleme respiratorii.

GHB a fost clasificat drept substanță controlată în multe țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite și în multe țări europene, datorită riscurilor sale pentru sănătate și potențialului de abuz.

Psihoterapeut: ”Drogul violului. Postarea asta e pentru părinții de fete. Nu o să găsiți această substanță la adolescenta voastră, ci puteți sa o preveniți atunci când începe să meargă la petreceri”

Drogul produce relaxare, dezinhibare, sedare și apoi apare efectul de pierdere a cunoștinței, urmat de amnezie.

În câteva ore dispare orice urmă că ar fi fost acolo, ceea ce face imposibilă dovada că fata nu și-a dat consimțământul pentru un eventual act sexual.

”Învățați-vă fetele:

  • să nu accepte băuturi de la străini;
  • să bea doar din propria băutură, preferabil din sticlă desfăcută în fața lor;
  • să nu lase băutura nesupravegheată;
  • dacă merg la toaletă sau dans să nu consume băutura pe care au lăsat-o pe masă.

Spuneți-le “mantra” asta de fiecare dată, până când o internalizează!”, a transmis psihoterapeutul Lidia Chirilă.

spot_img
Latest news
știri