30 C
București
vineri, 5 iulie, 2024

Exclusiv Știrea Verde – De ce trăiește aspretele doar în râul Vâlsan? Cercetătorii au în sfârșit niște răspunsuri

Oamenii de știință au câteva răspunsuri la întrebarea: De ce trăiește aspretele doar în Vâlsan?

Aspretele a fost reconfirmat pe râul Vâlsan din județul Argeș. Cel mai rar pește din lume continuă să se înmulțească natural, în ciuda poluării care i-a afectat habitatele.

Fundația Alex Găvan a demarat o amplă campanie de salvare a aspretelui, prin proiectul Aspretele Trăiește. Dacă se va reuși salvarea speciei, aceasta ar putea fi repopulată și în alte râuri din habitatul istoric, dar și în cursuri de apă în care nu a trăit vreodată.

Informațiile despre acest pește-fosilă sunt puține, însă Știrea Verde a încercat să afle de la specialiștii în domeniu de ce aspretele poate fi întâlnit doar pe Vâlsan, nu și pe alte cursuri de apă din România sau din lume.

Sursă – Arthur de Bruin & Dick Harrewijn / Fundația Alex Găvan

De ce cred cercetătorii că aspretele a supraviețuit doar în Vâlsan

Pe lângă bolovanii de mari dimensiuni sub care aspretele trăiește, mai există și alte condiții care ar putea favoriza dezvoltarea acestui pește doar în râul Vâlsan.

Conf. univ dr. Daniel Diaconu: Important este mediul. Poluarea și distrugerea albiilor conduc la pierderea hranei și a condițiilor în care peștele trăiește. O acțiune secundară a Fundației Alex Găvan este de a reface caracteristicile albiei. De asemenea, vrem să protejăm și căile de comunicații (drumuri, poduri etc) astfel încât să oferim un mediu sustenabil.

Proiectul va continua pentru a vedea dacă măsurile luate au fost eficiente. Printre acestea vreau să amintesc interzicerea exploatării bolovanilor de mari dimensiuni din albie și tăierea vegetației din apropierea râului. Apa, în condițiile de captare și debit scăzut se încălzește mai mult. Vegetația creează umbră și protejează luciul apei de acțiunea directă a razelor solare.

Aceste măsuri se văd în timp, prin creșterea sau scăderea numărului de indivizi de asprete.

Bănuim, și vreau să accentuez acest cuvânt – chiar și astăzi s-au analizat niște probe de apă pentru a vedea calitățile fizico-chimice – că aspretele are un mediu favorabil aici pentru că în apropiere sunt niște izvoare cu apă sulfuroasă. Bănuim că acest tronson în care avem mai multe izvoare este favorabil dezvoltării acestui pește.

spot_img
Latest news
știri