Europa înregistrează cea mai rapidă creștere a temperaturilor de pe glob

Europa, o imagine vie a unei lumi care se încălzește

Sursa foto: Pixabay

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că Europa înregistrează o creștere vertiginoasă a temperaturilor, de două ori mai mult decât media globală, ceea ce face din aceasta cel mai rapid ritm din lume.

Potrivit UN News, temperaturile au crescut în medie cu 0,5 grade Celsius în fiecare deceniu începând din 1991, drept consecință ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021.

Realizat împreună cu Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Comisiei Europene, raportul mai arată și că stratul de gheață din Groenlanda se topește rapid, contribuind la accelerarea creșterii nivelului mării.

În vara anului 2021, Groenlanda a înregistrat prima ploaie în cel mai înalt punct al său, stația Summit, astfel că, dacă tendința de încălzire continuă, oamenii de știință avertizează că europenii se vor confrunta din ce în ce mai des cu valuri de caniculă, incendii de vegetație și inundații.

Temperaturile vor continua să crească în Europa

Cele mai mortale fenomene climatice extreme din Europa sunt reprezentate de valurile de căldură, în special în țările vestice și sudice, iar în raport se arată că, indiferent de nivelurile viitoare ale încălzirii globale, temperaturile vor continua probabil să crească într-un ritm alert.

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat că „Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost de impactul evenimentelor meteorologice extreme”.

Dincolo de inundații, furtuni și temperaturi ridicate, se preconizează că sănătatea populației europene va fi afectată și de creșterea zoonozelor, dat fiind că bolile sunt transmise oamenilor de la animale, respectiv prin alimente, apă și vectori.

Raportul constată totodată că, doar anul trecut, fenomenele meteorologice și climatice cu impact ridicat au provocat sute de decese, afectând direct peste o jumătate de milion de persoane și cauzând pagube economice de peste 50 de miliarde de dolari.

„În acest an, ca și în 2021, mari părți ale Europei au fost afectate de valuri de căldură și secetă extinse, alimentând incendiile de vegetație. În 2021, inundațiile excepționale au provocat moarte și devastare”, a mai spus Petteri Taalas.

Nu toate veștile sunt rele

În ciuda valurilor de căldură neobișnuite, raportul menționează că multe țări europene au redus cu succes emisiile de gaze cu efect de seră. Mai exact, în Uniunea Europeană, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 31% între 1990 și 2020, cu un obiectiv de reducere netă de 55% pentru 2030.

Documentul mai punctează și faptul că Europa este una dintre cele mai avansate regiuni în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră pentru adaptarea la schimbările climatice și unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește furnizarea de sisteme eficiente de avertizare timpurie, cu aproximativ 75 % din populație protejată.

„În ceea ce privește atenuarea, ritmul bun de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în regiune ar trebui să continue, iar ambiția ar trebui să fie sporită în continuare.
Europa poate juca un rol-cheie în vederea realizării unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până la mijlocul secolului, pentru a respecta Acordul de la Paris”, a ținut să precizeze Taalas.

Raportul, publicat înainte de Conferința anuală a ONU privind schimbările climatice COP27, care se desfășoară la Sharm-El Sheikh, include contribuții din partea serviciilor meteorologice și hidrologice naționale, a experților în domeniul climei, a organismelor regionale și a agențiilor partenere ale ONU.