Problema deșeurilor electronice este în creștere în lume: europenii, cei mai mari producători

Normele UE privind DEEE urmăresc să contribuie la o producție și un consum durabile

Sursa foto: Pixabay

Cantitatea de deșeuri de echipamente electrice și electronice (cunoscute în general sub denumirea de DEEE sau deșeuri electronice) este în creștere în întreaga lume, iar europenii sunt principalii producători, scrie euronews.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice includ o gamă largă de dispozitive, cum ar fi calculatoare, frigidere și celulare aflate la sfârșitul ciclului de viață, forumul WEEE (West Electrical and Electronic Equipment Forum) estimând că peste 5 miliarde de telefoane mobile ar urma să fie aruncate la gunoi numai în acest an.

Europa: cea mai mare rată de producție de deșeuri electronice pe cap de locuitor din lume

Numărul de produse electronice aruncate în UE devine tot mai mare, în casele europenilor existând în medie, potrivit WEEE, 74 de produse electronice, dintre care 17 zac nefolosite.

Negăsindu-li-se o întrebuințare, probabilitatea ca electronicele de mici consum să fie reciclate corespunzător este una mică, oamenii preferând adesea fie să le depoziteze și să uite de ele, fie să le arunce la gunoi sau chiar să le incinereze.

Acest lucru este deosebit de periculos, întrucât acest tip de deșeuri conține un amestec complex de materiale, potențial toxice, care poate cauza probleme majore de mediu și care poate afecta sănătatea publică dacă dispozitivele aruncate nu sunt gestionate corespunzător.

„Oamenii nu își dau seama că toate aceste obiecte neimportante au o mare valoare și că, împreună, reprezintă sume uriașe la scară globală”, a declarat directorul general al DEEE, Pascal Leroy, cu ocazia Zilei internaționale a deșeurilor electronice.

Potrivit unui raport al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), privind deșeurile electronice la nivel mondial, Europa a ieșit pe primul loc la producerea de astfel de deșeuri.

Documentul estimează că în 2019, în Europa, o persoană a generat peste 16 kg de deșeuri electronice, având astfel cea mai mare rată de generare de deșeuri electronice pe cap de locuitor din lume.

Aceasta este imediat urmată de Oceania cu 16,1 kg pe cap de locuitor și de Americi cu 13,3 kg pe cap de locuitor, în timp ce Asia și Africa au produs 5,6 și, respectiv, 2,5 kg pe cap de locuitor.

În ciuda celor menționate deja, tot Europa este și lider mondial atunci când se pune problema gestionării deșeurilor electronice, înregistrând o rată de colectate și reciclare de 42,5%.

La polul opus, se află Malta care, din cauza lipsei unei infrastructuri moderne de colectare a deșeurilor, are o rată de doar 20,8% de deșeuri reciclate.

Cum poate fi redus numărul deșeurilor electronice

Aparatele electronice sunt încă pline de resurse valoroase, cum ar fi materialele din pământuri rare, cuprul și cobaltul, motiv pentru care activiștii sunt de părere că utilizatorii ar trebui să facă posibilă reutilizarea acestora.

Un prim pas în acest sens îl reprezintă repararea aparatelor electronice stricate în detrimentul achiziționării altora noi. Din acest motiv, începând cu luna martie a anului trecut, UE impune producătorilor de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere și televizoare să pună piesele la dispoziția reparatorilor profesioniști timp de 10 ani.

Laptopurile, smartphone-urile, dar și alte dispozitive mici ar urma să se bucure, de asemenea, de extinderea așa-numitului „drept la reparații”. O rezoluție a Parlamentului European, adoptată în luna aprilie a acestui an, solicită ca produsele să fie proiectate „astfel încât să dureze mai mult, să poată fi reparate în condiții de siguranță, iar piesele lor să fie ușor de accesat și de îndepărtat”.