4 C
București
marți, 19 martie, 2024

Eficiența energetică ar trebui să fie cap de listă pentru orice politician

Europa trebuie să se mobilizeze pentru a obține energie regenerabilă

Dispariția gazelor rusești și complicațiile ulterioare nu arată că lucrurile vor merge spre bine. Cu toate acestea, concentrarea pe creșterea ofertei de energie neglijând în același timp nevoia de a reduce cererea este o strategie asimetrică, scrie Rasmus Abildgaard Kristensen, vicepreședintele pentru afaceri publice de grup la Danfoss, potrivit Euractiv. Energia este piatra de temelie tăcută pe care se bazează societățile noastre. În 2022, rezistența acestei pietre de bază a fost testată la stres. Consecințele economice ale conflictului energetic din Europa de Est au contribuit la creșterea inflației și la recesiunea care se profilează cu care ne confruntăm cu toții. Ca răspuns, multe națiuni europene s-au străduit să construiască mai multă aprovizionare cu energie, chiar dacă aceasta a venit cu prețul retragerii la angajamentele lor față de Acordul de la Paris din 2015. Cu toate acestea, rămâne un adevăr incomod; dacă nu vom folosi mai înțelept energia pe care o avem, nu vom avea nicio șansă realistă de a reduce deficitul energetic care destabiliza economia europeană. De aceea, trebuie să încurajăm factorii de decizie să-și stabilească o rezoluție ambițioasă de Anul Nou; folosiți fiecare pârghie de politică disponibilă pentru a vă asigura că fiecare joule de energie ajunge cât de departe poate.

Deficitul de energie din Europa se va înrăutăți

Deficitul energetic cu care se confruntă Europa este probabil să se înrăutățească. În timp ce consumatorii și întreprinderile au avut deja de suferit de la capătul brusc al inflației și al creșterii facturilor la energie, acestea au fost izolate de diverși factori care ar putea să nu se repete în 2023. În primul rând, în 2022, apetitul Chinei pentru importurile de gaz a fost considerabil mai scăzut din cauza creșterii economice mai lente și, prin urmare, a consumului de energie, ca urmare a Covid. În 2023 ar putea apărea o China din ce în ce mai amânată de gaze, ceea ce nu ar face decât să intensifice concurența pentru mărfurile cu gaz. De asemenea, Europa a beneficiat de temperaturi neobișnuit de moderate în lunile de toamnă, ceea ce înseamnă că atât consumul de gaz comercial, cât și cel rezidențial a fost semnificativ mai scăzut decât în ​​aceeași perioadă de timp din 2021. În cele din urmă, reducerea exporturilor de gaze a Rusiei a fost acută, dar nu totală. Rusia a furnizat încă aproximativ 60 de miliarde de metri cubi Europei pe parcursul anului. Nu există nicio garanție că aceste exporturi vor continua.

Exporturile de gaze rusești se vor opri complet

Factorii de decizie pot spera la ce e mai bun. Dar dacă nu reușesc să planifice ce e mai rău, deficitul energetic nu va face decât să crească. Cea mai recentă carte albă AIE sugerează că, dacă exporturile de gaze rusești se vor opri complet, piața europeană de gaze s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 de miliarde de metri cubi. Construirea mai multor aprovizionări cu energie regenerabilă este esențială dacă dorim să uşurăm presiunea actuală a energiei, să ne înlăturăm hidrocarburile și să punem bazele unei economii complet electrificate. Cu toate acestea, concentrarea pe creșterea ofertei de energie neglijând în același timp nevoia de a reduce cererea este o strategie asimetrică.

Trebuie să învățăm să reutilizăm energia

Este asemănător cu umplerea unui pahar care curge pur și simplu prin adăugarea mai multă apă, fără a face nicio încercare de a repara gaura. Economia globală a folosit energia cu 2% mai eficient în 2022 decât în ​​2021. Cu toate acestea, pentru a ajunge la zero net și a deveni cu adevărat independentă din punct de vedere energetic, economia globală trebuie să utilizeze energia cu 4% mai eficient în fiecare an. Acest lucru va fi posibil doar dacă învățăm să reutilizam cantitatea imensă de energie pierdută în societățile noastre. Prin reutilizarea energiei noastre și prin electrificarea tuturor industriei, transporturilor și clădirilor, putem începe să obținem mai mult din fiecare unitate de energie pe care o avem. 2023 trebuie să fie anul în care realizăm că cea mai verde și cea mai ieftină energie este energia pe care nu o folosim.

Latest news
știri