3.2 C
București
marți, 19 martie, 2024

Paradox cu utilizarea energiei nucleare în Germania. Berlinul se pregătește să închidă ultimele 3 centrale din țară

Majoritatea nemților susține continuarea utilizării energiei nucleare, în ciuda ultimelor trei centrale nucleare rămase în Germania și care ar urma să se închidă în aprilie, potrivit Remix News.

Fundația Konrad Adenauer din Bonn a realizat o cercetare și a constatat că 71% dintre respondenți susțin generarea de energie electrică prin sisteme nucleare, în timp ce doar 29% consideră că energia nucleară „nu mai ar trebui să fie folosită deloc”.

Conflictul din Ucraina și criza energetică care a urmat în Europa au dat bătăi de cap guvernului german.

Executivul condus de Olaf Scholz urma să închidă porțile celor trei centrale nucleare rămase din țară la sfârșitul anului trecut, în conformitate cu procesul de eliminare treptată inițiat de administrația Angelei Merkel încă din 2011.

Totuși, pe fondul crizei energetice, energia nucleară a ajutat guvernul, deoarece dependența de importurile energetice din Rusia a dus țara la o penurie uriașă.

Pe parcursul anului trecut, costurile la energie au crescut și multe companii au avertizat cu privire la riscul falimentului.

Germania se pregătește să închidă ultimele 3 centrale nucleare

Astfel, Guvernul german a fost nevoit să ofere o suspendare a execuției centralelor electrice până în aprilie 2023.

Cu toate acestea, în loc să continue să-și extindă producția de energie nucleară, așa cum a făcut Ungaria cu extinderea centralei nucleare din Paks, Germania e hotărâtă să renunțe definitiv.

Andre Baumann, subsecretarul de stat pentru mediu, climă și energie din Baden-Württemberg, unde se află centrala nucleară Neckarwestheim, a insistat că această prelungire a fost ultima.

Baumann este membru al Partidului Verzilor Germani și a făcut un lobby puternic împotriva energiei nucleare, în ciuda votului Parlamentului European pentru menținerea acesteia pe lista surselor de energie „verzi” eligibile pentru finanțare UE.

Decizia PE a adus bucuriei Cehiei, Ungariei și Poloniei, care au fost în favoarea continuării utilizării energiei nucleare

Nu toți membrii guvernului de coaliție federală din Germania sunt însă mulțumiți de renunțarea la energia nucleară.

De pildă, Partidul Liber Democrat (FDP) vrea să inițieze o discuție despre o posibilă prelungire după aprilie.

„Nemții vor ca centralele nucleare să continue să funcționeze. Ar trebui să facem acest lucru posibil”, a spus Michael Kruse, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar FDP pentru politica energetică.

„Clima ne va mulțumi”, a adăugat el.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, Activiștii de mediu din Germania s-au confruntat cu poliția în localitatea Luetzerath, după ce s-a încercat o demolare planificată pentru deschiderea unei mine pe cărbune.

Latest news
știri