11.3 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Declic a deschis primul proces pe climă din România

”Îți vom spune cum Nicolae Ciucă, Tánczos Barna și Virgil Popescu pot fi obligați să plătească din propriul buzunar amenzi, pentru fiecare zi în care întârzie să pună în aplicare decizia instanței”, au transmis membrii Declic

Declic a dat în judecată statul român, în primul proces în care se cer măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice.

Procesul va începe lunea viitoare, la Curtea de Apel Cluj.

Declic: ”România are un potențial energetic uriaș. Cel mai mare potențial eolian din Europa de Sud-Est. Am putea produce energie verde, curată și ieftină, fără să distrugem natura. Asta, dacă ar exista programe și legi care să încurajeze investițiile curate”

Ca să nu mai pierdem timpul așteptând după politicieni, le cerem judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj să oblige Guvernul la măsuri prin care să crească ponderea regenerabilelor la 45% până în anul 2030”, a precizat Declic.

Pentru mai multe informații, membrii Declic vor organiza un webinar care se va desfășura joi, 6 aprilie.

La eveniment va participa cercetătorul dr. Andrei David Korberg, care a lucrat și la raportul pentru judecători.

Korberg va purta discuții despre ce potențial energetic are țara și cum poate fi exploatat.

Va fi prezent la discuția online și va răspunde la toate întrebările. Poți afla, din liniștea casei tale, care sunt soluțiile și ce ar putea face autoritățile. Ne poți urmări în timp ce stai pe canapeaua ta confortabilă, cât pregătești cina, ori din drumul spre casă. Eu voi modera discuția și voi fi atentă la ce întrebări puneți în chat, ca să le adresez invitaților”, a transmis o membră Declic.

Declic: ”Va fi alături de noi și avocata care coordonează echipa juridică din acest proces, Roxana Mândruțiu. Vom descoperi ce șanse avem să câștigăm acest proces și ce strategie folosim pentru a-i obliga pe politicieni să protejeze viitorul climatic al României”

În egală măsură, evenimentul va expune măsurile care lipsesc în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice. Vor fi abordate și probleme ca seceta, reducerea poluării sau prevenirea distrugerii terenurilor agricole.

Mai mult, se va discuta despre ce măsuri eficiente ar putea lua Ministerul Mediului sau Ministerul Energiei, în cadrul unei discuții coordonate de cercetătorul dr Sorin Cebotari.

Cei interesați își pot confirma participarea aici.

spot_img
Latest news
știri