18.5 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Dominic Fritz anunță că Timișoara va face tranziția sistemului de termoficare spre energie verde: Este momentul unei schimbări

Dominic Fritz a anunțat miercuri, 3 mai 2023, că Timișoara va face tranziția sistemului local de termoficare producția verde, conform Jurnalul.

Începând de anul acesta, sistemul de distribuție al agentului termic va fi preluat de municipalitate. Prin urmare, Colterm se va concentra doar pe producție. Dominic Fritz a punctat că această schimbare va lua Colterm responsabilitate pierderilor tehnologice reclamate.

„Soluția pe care o propunem este ca societatea Colterm să se concentreze pe activitatea de bază, cea de producție. Distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara“, a explicat Fritz.

Dominic Fritz a explicat care sunt avantajele

Potrivit primarului, „acest lucru are mai multe avantaje“:

  • Colterm „va vinde agentul termic la poarta fabricii“ și nu va mai suporta pierderile tehnologice;
  • Primăria Timișora va accesa fonduri pentru tehnologii verzi;

„Deschidem poarta pentru diversificarea surselor de energie, în special în zona de regenerabile, ca să reducem din costurile totale ale agentului termic”, a explicat Dominic Fritz.

Contractul de delegare a producției și a transportului de energie către populație încheiat cu Colterm se va încheia în luna iunie. Ulterior, activitatea de transport, distribuție și furnizare va fi delegată unei alte companii municipale, noua Uzină Energetică Timișoara.

„Este momentul unei schimbări!“, a spus primarul Fritz.

Conform primarului Timișoarei „doar anul acesta primăria a dat din bugetul local 1 milion de lei pe zi, subvenții pentru căldură”.

„Costurile pentru tehnologii vechi și poluante cresc an de an şi este o dinamică pe care trebuie să o oprim. Singura variantă să scădem costul termiei în Timișoara este să spargem producţia de distribuţie ca să putem diversifica investițiile în tehnologii noi”, a explicat Dominic Fritz.

În ultimii doi ani, Primăria Timișoara a investit 160 de milioane de lei din fonduri europene în modernizarea a 30 de kilometri de rețea de distribuție. O nouă investiție, de aproximativ 200 de milioane de lei, este pregătită pentru retehnologizarea altor 30 de kilometri. De asemenea, Primăria are depus un proiect de 230 de milioane de lei prin PNRR. Prin acesta, se dorește achiziționarea unei instalații de congenerare.

Latest news
știri