Dominica este una dintre cele mai vulnerabile țări de pe Pământ la dezastre. Ceea ce înseamnă că țara se confruntă cu o alegere între construirea rezilienței sau riscul de a deveni blocată într-un ciclu de distrugere, care ar putea în cele din urmă să facă traiul acolo imposibil. După ce două dintre cele mai costisitoare dezastre naturale ale țării au avut loc la doi ani una de cealaltă (2015 și 2017), premierul Dominica a declarat că țara s-a aflat „în prima linie a războiului împotriva schimbărilor climatice”. Atunci a anunțat planurile de a face Dominica prima națiune din lume ”rezistentă la climă”. Construirea rezistenței în fiecare fațetă a societății a fost esențială pentru a se asigura că insula rămâne locuibilă.
Sistem de avertizare timpurie
Printre măsurile cheie pentru integrarea rezilienței se numără sistemul de avertizare timpurie din Dominica – un mijloc de a avertiza locuitorii în avans despre evenimentele meteorologice periculoase, dându-le timp să facă ceea ce pot fi pregătiri salvatoare, cum ar fi mutarea pe un teren mai înalt. Sistemul unic din Dominica include o abordare de bază de sprijin și comunicare folosind cochilii tradiționale. „Avertismentele sunt importante pentru toată lumea. Ele salvează vieți. Ele susțin mijloacele de trai. Ele lasă locurile să fie locuibile”, spune Ilan Kelman, director adjunct al Centrului de Cercetare a Avertismentului University College London (UCL). Protejarea vieții de zi cu zi a dominicanilor înseamnă implementarea avertismentelor timpurii în comunități și integrarea acestora cu alte protecții. Pe termen lung, însă, marea întrebare care persistă este dacă acest lucru va fi suficient.
Insulele mici în pericol de dispariție până în 2100
Limitele de adaptare ale unor insule pot fi depășite cu mult înainte de 2100, spune Shobha Maharaj, un om de știință care influențează climatul și autorul principal al capitolului insulele mici din cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). Aceasta înseamnă că unele insule mici se confruntă cu o amenințare la adresa proprietății lor de viață, atât din cauza creșterii nivelului mării, cât și a expunerii la evenimente meteorologice extreme repetate. IPCC a pictat o imagine îngrijorătoare a modului în care insulele mici resimt deja impactul schimbărilor climatice. În Dominica, creșterea nivelului mării, care crește riscul de valuri de furtună și creșterea puterii uraganelor, se numără printre principalele preocupări legate de schimbările climatice, alături de inundații și alunecări de teren. Un studiu din 2019 a concluzionat că o furtună de magnitudinea Mariei este de aproape cinci ori mai probabil să se formeze acum decât în anii 1950.