3.7 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Noi reguli pentru detergenți. Cum încearcă legislativul european să ecologizeze industria detergentului

Recipient refolosit și pentru detergenții de rufe, dar și de vase, asta este soluția ecologică pentru detergenți.

Comisia Europeană a stabilit că, de acum, gospodinele vor merge cu propriul recipient la magazin pentru a-și cumpăra detergent de rufe sau de vase. Asta pentru că vor fi interzise ambalajele din plastic pentru aceste produse. Doar că mulți dintre clienți sunt nemulțumiți de măsură, în timp ce alții spun că în acest fel vor lua exact cât au nevoie. Cum ar trebui să funcționeze această măsură? „În momentul terminării soluţiei, acel recipient poate fi refolosit şi nu trebuie aruncat ori reciclat. S-a constatat că este nenecesar să cumpărăm acel recipient de fiecare dată. Este această idee a economiei circulare”, a explicat reprezentantul unui magazine.

Soluția îi mulțumește pe unii și nemulțumește pe alții

Cât privește clienții, aceștia se impart în două: unii sunt foarte mulțumiti de acest mod de a cumpra detergent, iar alții spun că genul acesta de achiție nu este deloc confortabilă. Cei de la Comisia Europeană, speră să implenteze astfel de soluții în marile magazine din Europa, respectiv și în România. „Aceste ambajale folosite la detergenţi nu se reciclează. Şi, mai mult, acele capsule pe care le folosim, din plastic, se dizolvă în apă în microparticule care pun în pericol fauna acvatică. Sunt găleţi întregi, are câte 15 kg o găleată de plastic care nici nu se mai reciclează. Se pierde în natură”, a explicat Dan Trifu, Fundația Eco-Civica. De altfel nu se urmărește doar reducerea poluării, dar și reducerea costurilor. 

Din toamna ar trebui să se aplice aceste reguli

În magazine, produsele conţin şi un preţ ascuns al recipientului, care se plăteşte”, a concluzionat și reprezentatul unui magazin care vinde detergenți la kilogram. ”Ar putea chiar anul acesta să fie implementată. Comisia Europeană, probabil, din toamnă, poate aplica acest principiu, transmite directiva şi, probabil, cu un termen de punere în aplicare de câteva luni sau poate chiar un an, până când aceste dozatoare sunt puse la punct şi populaţia poate avea acces facil la ele”, a declarat Dan Trifu. În acest moment, România are cea mai slabă rată de reciclare a deșeurilor din toată Uniunea Europeană, sub 15%.

spot_img
Latest news
știri