13.3 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Accesul turiștilor la lacul Sfânta Ana interzis cu bagaje de picnic

Măsură de ultimă oră luată de autorități la Harghita. Accesul turiștilor a fost interzis cu bagaje, mai exact cu mâncare. Asta pentru că foarte mulți dintre ei lăsau resturi și în acest fel urșii erau atrași în zonă.

Măsura legată de interzicerea bagajelor la turiști a fost luată sâmbătă. După ce au fost lăsate resturi de mâncare în pădure, iar o ursoaică și puiul ei au coborât după ele. Animalele au fost îndepărtate de către cei care se ocupă de zonă. Cu toate acestea puteau fi un pericol pentru turiștii. Directorul Asociației Pro Sfânta Ana, Dosa Elek levente a precizat că mâncarea a fost lăsată cu intenție. Ceea ce din punctual lui de vedere este foarte grav. Asta pentru că oamenii nu înțeleg că este o problem și pentru urs, dar și pentru securitatea oamenilor.

”Este o tentative de omor prin inconștiență”

Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă. Dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele… Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs. Din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională. Există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă”. A explicat pentru Agerpres, Dósa Elek Levente.

Acest comportament încurajează urșii să coboare în localități, unde sfârșesc prin a fi împușcați

De altfel, acesta a precizat că nu este vorba despre un rucsac sau un sandviș. Ci este vorba despre cei cu bagaje voluminoase. Nimeni nu va verifica bagajele, cu toate acestea cei care au sacoșe prea mari nu vor avea acces. Decizia a fost anunțată și pe pagina de facebook a Asociației. Tot acolo au fost postate și poze cu bucățile de pepene. Directorul Asociației reamintește că este extrem de periculoasă hrănirea urșilor de către oameni, care pot fi atacați. Pe de altă parte acest comportament încurajează animalele să se apropie de localități. Iar în cele din urmă sfârșesc prin a fi împușcate.

Latest news
știri