12.1 C
București
joi, 16 mai, 2024

VIDEO EXCLUSIV | Ursul, filmat în timp ce atacă un berbec în Câmpulung, Argeș. Într-o localitate vecină, o vacă gestantă a fost ucisă și două oi luate dintr-o stână | Imagini cu impact emoțional

Panică printre locuitorii din nordul județului Argeș, după ce ursul a dat iama în mai multe gospodării.

În noaptea de 8 spre 9 mai 2023, un urs de talie mică a intrat în gospodăria unui locuitor din Câmpulung, Argeș, pe strada Drăcești. Marinică Moraru, un cunoscut frizer din oraș, ne-a trimis aceste imagini care surprind momentul în care ursul intră în gospodărie.

La un moment dat, câinele începe să latre. După puțin timp, se aud niște zgomote și un urs de mici dimensiuni iese dintr-o anexă. Animalul se îndreaptă către partea din spate a gospodăriei, după care se întoarce alergând un berbec.

În imaginile de mai sus se poate observa că berbecul este mai mare decât ursul. Ursul aleargă berbecul prin gospodărie un timp, inclusiv în apropierea câinelui. In cele din urmă, reușește să îl prindă. Acesta este momentul în care din locuință apare lumina unei lanterne (n.r. tatăl păgubitului) care iese și strigă la urs. Bărbatul pare că încearcă să alunge animalul cu o bâtă. Ursul se dă jos de pe berbec și, în final, fuge către partea din spate a curții și se face nevăzut. Atacul a avut loc în jurul orei 23:40.

Din spusele lui Marinică Moraru, animalul a reușit să îi ucidă o oaie. De asemenea, cu o seară înainte, pe 7 mai, același urs ar fi atacat la stâna din Vârful Godeniului. (n.r. Godeni este un sat situat la sud-vest de Câmpulung).

Ursul, atac în altă localitate

Miercuri noaptea, în comuna Albeștii de Muscel, o vacă gestantă a fost ucisă. Deși animalul încă mai trăia în momentul în care a fost găsit de proprietari, ulterior și-a pierdut viața.

Părerile sunt încă împărțite privitor la acest al doilea caz. Majoritatea locuitorilor din sat indică un atac al ursului, care a fost văzut în repetate rânduri prin localitate, însă sunt și voci care resping această afirmație.

De exemplu, filmarea din care au fost extrase imaginile de mai jos a fost distribuită și pe un grup dedicat urșilor.

„Uite așa se împrăștie informații false, oameni ignoranți care nu știu ce s-a întâmplat, dar dau vina ca de obicei pe urs!

Am discutat cu specialiști pentru cazul acesta și vaca a fost mușcată de una din speciile de canide, am studiat mușcăturile și nu au treabă cu ursul. Nu este exclusă nici varianta râsului, dar sunt rezervată, nu știu detalii despre cum atacă, deși în comentarii 5 persoane indică râs, inclusiv un veterinar“, a scris utilizatorul Ursulețul Cârcotaș (n.r. nume fictiv) pe grupul „113 Ursii din Romania – Emblema sau problema națională“.

Varianta ursului, cea mai plauzibilă

În aceea ce privește aprecierea utilizatorului Ursulețul Cârcotaș, facem următoarele precizări:

  • mușcăturile nu pot fi studiate într-un clip video postat pe Internet. Nici măcar de specialiști. Precizăm că imaginile sunt prea neclare pentru a putea face o astfel de afirmație;
  • varianta râsului este exclusă. Localitatea unde a avut loc atacul este o zonă de deal. Habitatul râsului se află în zonele montane, mai ales cele stâncoase. În al doilea rând, râsul vânează cu precădere ungulatele mici, precum capra neagră și căprioara. Prin urmare, e puțin probabil ca vaca să fi fost atacată de râs. De asemenea, râsul e un animal retras, care evită cât poate contactul cu omul. Prezența sa în centrul unei localități ar fi cel puțin îndoielnică;
  • în ceea ce privește speciile de canide, singura variantă ar fi șacalul. Arealul acestui animal s-a extins mult în ultimii ani și se află în vârful lanțului trofic. Aceasta ar putea fi, cu excepția variantei ursului, o altă alternativă;

Filmarea cu atacul de mai jos poate fi accesată aici. Precizăm că imaginile video au un puternic impact emoțional.

Sursă – Ionuț Isbășoiu Facebook

Oamenii cer legi care să le protejeze viețile și animalele

O altă locuitoare din comună a postat o imagine dezolantă în urma atacului, cu pete mari de sânge pe drum și cadavrul animalului.

„Nu credeam că așa ceva se poate întâmpla in mijlocul satului!“, a scris femeia pe Facebook.

Oamenii se declară șocați în comentarii și spun că se „tem să mai iasă noaptea din case“.

Sursă foto – Luminița Bizon Facebook

Faptul care poate confirma aproape 100% că a fost vorba de atacul unui urs e că, în urmă cu doar o seară, o stână de la marginea localități, aflată la aproximativ 2 kilometri de locul unde a fost ucisă această vacă, a fost atacată de doi urși. Două oi au fost luate de animalele înfometate, potrivit localnicilor.

Inexistența unui cadru legal care să protejeze viețile locuitorilor și animalelor acestora de atacuri ale animalelor sălbatice este, de asemenea, o temă recurentă în comentariile celor care au reacționat la aceste imagini de-a dreptul tragice.

De asemenea, un alt lucru ce poate confirma că ursul este responsabil pentru aceste atacuri este că și pe parcursul anilor trecuți, mai ales primăvara și toamna, acest carnivor a mai dat iama în gospodăriile oamenilor sau a fost văzut pe străzi în numeroase rânduri. De asemenea, în multe cazuri autoritățile au emis mesaje RO-ALERT pentru a-i avertiza pe cetățeni cu privire la prezența ursului în diferite locuri. Situații similare au avut loc și în alte sate vecine.

Ce spune legislația?

De curând, Agent Green a avertizat că ministrul Tanczos Barna vrea să permită uciderea a 486 de urși, prin intermediul unui ordin de ministru. Este vorba de proiectul de Ordin privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs (Ursus arctos). Acesta este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.

De asemenea, anul trecut s-a dat Legea nr. 197/2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Metode de intervenție

În cazul intervenției, aceasta se poate face în următoarele moduri

  • intervenție imediată. Acțiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenție în cazuri urgente, în care siguranța și securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezența sau activitățile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora
  • intervenție prin alungare. Acțiunea umană imediată, specializată, de alungare prin diferite mijloace a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora;
  • intervenție prin tranchilizare și relocare. Acțiunea umană imediată, specializată, de capturare, tranchilizare și relocare a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care prin acțiunile sale poate amenința viața ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora;
  • extragere prin împușcare. Acțiunea umană imediată, specializată, de împușcare cu armă de vânătoare deținută legal a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care amenință viața ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora;
  • extragere prin eutanasiere. Acțiunea umană imediată, specializată, de inducere de către medicul veterinar a morții rapide și nedureroase, prin injecție letală efectuată după tranchilizarea totală a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care amenință viața ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora;

De asemenea, durata maximă a intervenției este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenției în totalitate, activitatea se va închide prin completarea și semnarea raportului de eveniment.

spot_img
Latest news
știri