21.5 C
București
luni, 20 mai, 2024

Sprijin financiar pentru economie circulară și ecoproiectare. Ministrul Radu Oprea: Vrem să ajutăm companiile care vor să devină prietenoase cu mediul!

Radu Oprea, ministrul Economiei, a dat asigurări că acele companii care vor dori să devină mai prietenoase cu mediul vor avea parte de sprijin financiar din partea Guvernului României.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat la dezbaterea „Upgrade România – Cum creştem investiţiile verzi în economie“, organizată de DC Media Group, care sunt perspectivele guvernamentale pentru sprijinul antreprenorilor ce vor să investească în economie circulară și ecoproiectare.

„Investițiile verzi sunt o prioritate pentru Guvernul României. În programul de guvernare al cabinetului Marcel Ciolacu există un accent puternic pe investițiile verzi. Sunt componente în această direcție și în Ministerul Economiei.

Dau exemplu, programul care se referă la economia circulară. Este una din țintele pe care le avem, aceea de a încerca să trecem de la liniaritate, când un produs își termină viața, să nu meargă la coșul de gunoi, ci să reintre în circuit devenind resursă materie primă pentru alte produse“, a spus Radu Oprea.

În noul Guvern condus de Marcel Ciolacu, reciclarea este o componentă importantă“, apreciază ministrul Radu Oprea.

„Încercăm să trecem de la modul liniar la modul circular. Există o schemă de ajutor de stat care deja s-a desfășurat anul acesta. Cu 8 milioane de euro și cu 47 de proiecte selectate, spun eu că a fost un succes. Mai ales pentru dorința pe care foarte multe companii au arătat-o, de a trece la modelul economiei circulare. Acest lucru ne obligă să continuăm acest program și anul viitor“, a mai explicat Radu Oprea.

Sprijin financiar pentru antreprenori

Ministrul Economiei a dat și vești bune pentru antreprenorii care vor dori să se axeze pe economia circulară și ecoproiectare. Astfel, investitorii care vor fi mai prietenoși cu mediul vor avea partea de suport guvernamental.

„Ne propunem ca anul viitor să promovăm o schemă multianuală care să sprijine companiile care vor să treacă la o economie circulară și să devină mai prietenoase cu mediul. Ne gândim la o formulă mai consistentă din punct de vedere financiar, atât în zona de granturi, cât și în zona de garanții.

Vrem să punem un accent deosebit și pe ecoproiectare, să sprijinim companiile din România care gândesc din momentul în care doresc să lanseze un produs nou pe piața și la felul în care acesta poate fi reciclat și reintrodus în circuitul economic. Va fi o schemă de sprijin și în acest sens“, a zis Radu Oprea.

spot_img
Latest news
știri