17.3 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Ce este economia circulară și cum putem contribui pentru conservarea resurselor naturale

Nimic nu se pierde, nimic nu se creează, totul se transformă(Antoine Lavoisier)

În România, conceptul de economie circulară este înțeles(teoretic) de cei care lucrează în domeniul Mediului, însă, la nivel de „masă” , această expresie pare, mai degrabă, ceva abstract, poate chiar motivațional, având în vedere că netul abundă de „experți în dezvoltare personală”.

ȘtireaVerde.ro prezintă câteva informații despre acest concept, care, înainte de toate, are rolul de a conserva resursele naturale.

Economia circulară se raportează la producție și la consum. Vizează confecționarea, utilizarea și reutilizarea tuturor materiilor prime reciclabile, pentru a le repune pe piață și pentru a le ajuta să aibă o viață cât mai îndelungată. Astfel, producție și reutilizare sunt cuvintele cheie ale economiei circulare. 

Ce este economia circulară și cum putem contribui pentru conservarea resurselor naturale

Sub aspect legislativ, în Uniunea Europeană( n.r. implicit și în România) deputații au adoptat câteva prevederi care stabilesc noi obiective obligatorii, atât din punct de vedere social, cât și juridic pentru reciclarea deșeurilor și reducerea numărului de depozite pentru acestea. 

Astfel, se stabilesc anumite obiective, precum:

  • cel puțin 55% din deșeurile care se află în municipii să fie reciclate până în anul 2025;
  • cel puțin 65% dintre deșeurile care provin din ambalaje să fie reciclate până în anul 2023

Potrivit unui studiu realizat de Eurostat, un cetățean european consumă aproximativ 14 tone de materii prime pe an, însă, produce anual cinci tone de deșeuri. În ceea ce privește conservarea resurselor naturale, cifrele nu sunt îmbucurătoare. Practic, o treime din deșeurile de plastic sunt reciclate în Europa.

Economia circulară, în România. De la necesitate, la business

Din păcate, fără a fi excesiv de critici, în România, termenul „economie circulară” este asimilat cu cel de „business”. De aici, pornesc toate lacunele statului nostru în ceea ce privește conservarea resurselor naturale. Spunem acest lucru, deoarece deși există o legislație în domeniu, instituțiile statului fie nu o aplică unitar, fie nu au instrumente practice pentru a o aplica, așa cum stireaverde.ro a mai relatat.

Spre exemplu, principiul de bază al economiei circulare este reciclarea. Însă, în România acest proces se desfășoară greu spre deloc. În schimb, sunt foarte multe comunicate oficiale ale Poliției care destructurează rețele infracționale din acest domeniu. Aparent, un model de business sustenabil se transformă în fraudă pentru stat, pentru Mediu. Unii operatori economici au „reciclat” pe hârtie, pentru a beneficia de fondurile necesare în acest sens.

Ce obligații au operatorii economici

Legislația în vigoare din România prevede că toți operatorii economici au obligația de a raporta ce cantități de ambalaje aduc pe piață, dar și de a susține financiar valorificarea și colectarea tuturor deșeurilor provenite din acestea și există ținte minime pe care ei trebuie să le atingă. Dacă business-urile nu îndeplinesc aceste condiții și obiective vor trebui să plătească o penalitate, adică doi lei per kilogram, pentru a atinge diferența dintre obiectivul anual și cel realizat de fapt. În cazul unui control fiscal, dacă autoritățile constată că un operator economic nu a valorificat ambalajele puse pe piață conform legii, se vor stabili anumite sume de plată retroactive, până la data controlului. Taxa pentru economia circulară este de aproximativ 80 lei/ tona de deșeuri.

Reciclarea, mai mult decât o afacere. Principiul de bază al economiei circulare

Însă, până la reciclare, România trebuie să colecteze selectiv, să depoziteze deșeurile conform normelor europene, mai ales cele care vizează sănătatea publică și protecția Mediului. La acest moment, statul român are 44 de depozite de deșeuri neînchise, neconforme, dar și mulți cetățeni care, nu mai pot suporta efectele poluării. Este adevărat, cei care se plâng locuiesc în apropierea gropilor de gunoi, însă, au primit avize de construire a caselor la o distanță sub limita prevăzută de lege) sau gropile de gunoi s-au amenajat lângă casele lor.

Nu vreți să știți cum miroase. E ceva…Miroase a c…t, ce să(mai). Și când dai drumul de apă(…) Mă gândesc ce se întâmplă când o femeie face duș cu apa aia, că au corpul diferit de al nostru, al bărbaților. Nimeni nu ia nicio măsură, deși se vede clar de unde vine poluarea, de unde este fumul, de unde este mirosul”, a relatat, pentru știreaverde.ro, un cetățean care locuiește în apropierea gropii de gunoi „Vidra”.

Oficialii Uniunii Europene spun că trecerea la o economie mai circulară ar putea aduce beneficii precum reducerea presiunii asupra Mediului, o mai mare securitate a aprovizionării cu materii prime, creșterea competitivității, stimularea inovării, stimularea creșterii economice (cu încă 0,5 % din PIB), crearea de locuri de muncă (700 000 de locuri de muncă doar în UE până în 2030).

Mai mult decât atât, toți putem vedea rezultate pozitive pe loc: hrană mai sănăoasă, aer curat, spații verzi, costuri mai mici pentru energie.

 

 

 

Latest news
știri