14.4 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Crabii albaștri amenință producția de scoici din Italia

Crabii albaștri, o specie deosebit de agresivă din Atlanticul de Vest amenință producția Italiei de scoici. În contextul în care Peninsula este unul dintre cei mai mari producători din lume. De altfel, ei amenință și unul dintre principalele feluri de mâncare ale italienilor.

Crabul albastru”, originar de pe coasta Americii de Nord și de Sud, s-a răspândit în mai multe locații din Italia. El se hrănește cu icre de pește, crustacee locale și alte vieți acvatice. Fermele acvatice de scoici din delta văii râului Po din nordul Italiei sunt deosebit de puternic afectate. Crabii ar fi mâncat până acum 90% din tinerele scoici a explicat un biolog marin local pentru Reuters. În acest fel producția viitoare a fost decimată. ”Cu siguranță vom avea anul viitor o criză foarte mare și lipsuri pe piață”. A declarat Emanuele Rossetti de la Cooperativa de Pescari din Polesine, care face parte din zona deltei Po. Italia este cel mai mare producător de scoici din Europa și al treilea ca mărime din lume. După China și Coreea de Sud, potrivit datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU din 2021. De asemenea, în Italia se prepară „spaghetti alle vongole” (spaghete cu scoici), un fel clasic al bucătăriei italiene.

Crabii sunt considerați o ”calamitate naturală”

Sasa Raicevich, expert în resurse acvatice spune că probabil crabii albaștri au venit în Italia prin apa de de santină. El a spus că au fost detectați pentru prima dată în urmă cu aproximativ un deceniu. Și încă nu este clar cum crabii se înmulțesc acum cu o asemenea viteză. „Ar putea exista o legătură cu schimbările climatice. Dar nu avem dovezi care să o spună cu siguranță.” Pescarii din zonele afectate au fost sfătuiți să prindă cât mai mulți dintre crabii albaștri. Asta pentru a-și reduce numărul, dar eforturile în valea deltei Po nu au făcut o mare diferență. Doar o mică parte din crabii capturați sunt vânduți pentru consum uman. Sunt o noutate relativă care nu atrage cerere. Săptămâna trecută, un reprezentant al industriei a declarat că „invazia” de crabi se transformă într-o „calamitate naturală”. Crabii amenință supraviețuirea a 3.000 de firme de familie din delta Po și a cerut sprijinul guvernului.

spot_img
Latest news
știri