19.1 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Stdiu: Marea insulă de gunoi din Pacific a creat un ecosistem de specii marine

Mai multe specii de crabi și anemone s-au reprodus și supraviețuiesc în insula de plastic

Oamenii de știință au descoperit comunități înfloritoare de creaturi de coastă, inclusiv mici crabi și anemone, care trăiesc la mii de mile de casa lor originală pe resturi de plastic. Mai exact, în Great Pacific Garbage Patch – un vârtej de gunoi de 620.000 de mile pătrate în oceanul dintre California și Hawaii. Studiul, care este publicat în Nature Ecology & Evolution, arată că zeci de specii de organisme nevertebrate de coastă au reușit să supraviețuiască și să se reproducă pe gunoiul de plastic care plutește în ocean de ani de zile. Așa că oamenii de știință spun că descoperirile sugerează că poluarea cu plastic din ocean ar putea permite crearea de noi ecosisteme plutitoare de specii care în mod normal nu sunt capabile să supraviețuiască în oceanul deschis.

Plasticul dă creaturilor posibilitatea să se reproducă

Spre deosebire de materialul organic care se descompune și se scufundă în câteva luni sau, cel mult, câțiva ani, resturile de plastic pot pluti în oceane mult mai mult timp, dând creaturilor posibilitatea de a supraviețui și de a se reproduce în oceanul deschis ani de zile. „A fost surprinzător să văd cât de frecvente erau speciile de coastă. Se aflau pe 70% din resturile pe care le-am găsit”, a declarat pentru CNN Linsey Haram, cercetător în știință la Institutul Național de Alimentație și Agricultură și autorul principal al studiului. Haram și colegii săi au examinat 105 articole de plastic pescuite din Great Pacific Garbage Patch între noiembrie 2018 și ianuarie 2019.

Sute de organisme marine descoperite

 Ei au identificat 484 de organisme nevertebrate marine pe resturi, reprezentând 46 de specii diferite, dintre care 80% se găsesc în mod normal în habitatele de coastă. Un procent destul de mare din diversitatea pe care am găsit-o erau specii de coastă și nu speciile native pelagice de ocean deschis pe care ne așteptam în mare măsură să le găsim”, a spus Haram. Au găsit încă o mulțime de specii de ocean deschis, a adăugat Haram. „Pe două treimi din resturi, am găsit ambele comunități împreună… concurând pentru spațiu, dar foarte probabil interacționând în alte moduri.” Haram a spus că consecințele introducerii de noi specii în zonele îndepărtate ale oceanului nu sunt încă pe deplin înțelese.

Latest news
știri