20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Au fost descoperite noi specii misterioase de bacterii marine. Rol crucial în reciclarea carbonului și azotului

Cercetătorii au descoperit o nouă specie de bacterii marine.

Bacterii marine misterioase și necunoscute au fost găsite de oamenii de știință în adâncurile oceanului, conform Science Alert.

Această descoperire folosește la înțelegerea condițiilor de adâncime și a microbiologiei în general.

O echipă din China a crescut bacteriile în laborator folosind sedimente dintr-o mostră specifică de lichid bogat în nutrienți și mâl aflat pe fundul oceanului.

Denumită Poriferisphaera heterotrophicis de către echipa de cercetare, aceasta aparține unui filum de bacterii care nu este bine studiat. Acesta se găsește în toată lumea, de la lacuri până în sol, și joacă un rol crucial în reciclarea carbonului și a azotului.

„Majoritatea bacteriilor Planctomycetes au fost izolate folosind medii de creștere care sunt sărace din punct de vedere nutrițional”, spune microbiologul Rikuan Zheng de la Academia Chineză de Științe.

„Așa că am vrut să vedem dacă utilizarea unui mediu bogat în nutrienți ar face posibilă cultivarea și caracterizarea în continuare a membrilor acestei familii prost înțelese”, a adăugat el.

Bacterii marine misterioase, descoperite pe fundul oceanului

Echipa a simulat condițiile de adâncime. Noua bacterie P. hetertotrophicis, o tulpină marcată ZRK32, a crescut mai repede decât alte bacterii de cultură. De asemenea, s-a înmulțit într-un mod diferit față de alte tulpini similare.

Mecanismul de înmugurire, în care celulele părinte dezvoltă muguri care apoi devin descendenții lor, nu a fost văzut până acum la Planctomycetes. Este poate un semn al condițiilor mai neobișnuite în care trăiește această tulpină de bacterii.

Noua specie pare, de asemenea, să interacționeze cu tipurile de azot – și cu ciclul azotului. Ea trăiește alături de un tip specific de virus care îmbrățișează bacteriile (un bacteriofag) care o ajută la procesarea azotului.

Toate acestea contribuie la înțelegerea de către oamenii de știință a proceselor chimice care au loc în adâncuri.

„Analizele noastre indică faptul că tulpina ZRK32 este o specie nouă, care crește cel mai bine în medii bogate în nutrienți și eliberează un bacteriofag în prezența azotului”, spune microbiologul Chaomin Sun de la Academia Chineză de Științe.

„Acest fag-ZRK32 este un bacteriofag cronic care trăiește în gazda sa fără a-l ucide”, mai spune el.

Bacteriofagii sunt importanți și pentru ciclul azotului, la fel ca bacteriile cu care coexistă.

Cercetările viitoare ar putea analiza modul în care fagul-ZRK32 interacționează cu alte tulpini de Planctomycetes. În plus, se vor putea concentra pe efectele asupra mediului oceanic.

spot_img
Latest news
știri