Bacteriile marine pot biodegrada motorina și uleiul

Credit foto: Unsplash/Hector Periquin
Credit foto: Unsplash/Hector Periquin

Bacteriile marine din Arctica canadiană au capacitatea de a biodegrada motorina și uleiul. Aceste substanțe deversate sunt distruse de către bacteriile marine care sunt prezente în apele reci ale Arcticii.

Bacteriile sunt capabile să biodegradeze petrolul și motorina deversate, potrivit unui nou studiu publicat în Applied and Environmental Microbiology, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie.

Deversările de petrol marin din Arctica ar putea fi rezolvate de bacteriile marine

Secvențierea genomică a dezvăluit un potențial neașteptat de bioremediere a hidrocarburilor în rândul bacteriilor, inclusiv Paraperlucidibaca, Cycloclasticus și Zhongshania, precizează publicația Descoperă.ro.

Acestea reprezintă aspecte extrem de importante în rezolvarea problemei deversările de petrol marin din Arctica”, a declarat Casey Hubert, profesor asociat de Geomicrobiologie al Universității din Calgary și, totodată, co-autor al studiului la care am făcut referire.

De asemenea, studiul a confirmat, de asemenea, că ”furnizarea de substanțe nutritive poate spori biodegradarea hidrocarburilor în aceste condiții de temperatură scăzută”, a spus dr. Hubert.

Oceanul înseamnă hrana de zi cu zi pentru populațiile indigene

Studiul s-a desfășurat pe Coasta Labradorului. Această locație este deosebit importantă pentru popoarele indigene care se bazează pe ocean pentru a obține resursele de hrană.

Spre deosebire de zonele mai joase, în Nord nu a existat un interes prea mare până acum pentru crcetări în domeniul bioremedierii”, a remarcat dr. Hubert, citat de phys.org.

Bacteriile marine sunt omniprezente și joacă multe roluri diferite în mediul marin. În primul rând, acestea stau la baza lanțului alimentar.

În al doilea rând, bacteriile controlează o mare parte din fluxul de energie marină și a nutrienților. Și, în cele din urmă, bacteriile marine sunt esențiale pentru sănătatea oceanului.