4.2 C
București
marți, 21 ianuarie, 2025

„Fragil și amenințat”: Prosecco ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice, avertizează experții

Recoltele de struguri sunt în scădere

O nouă cercetare vine să confirme ceea ce se vehiculează deja de ani buni privind vinurile europene populare, raportează euronews. Conform publicației, schimbările climatice ar putea să ducă la dispariția acestora – implicit, la cea a mult-iubitului Prosecco. 

Prosecco este un vin alb spumant produs în podgoriile montane din Italia. Acesta este una dintre cele mai îndrăgite băuturi de pe continent. Recoltele de struguri sunt, însă, în scădere. De vină este o combinație între vremea extrem de caldă și degradarea solului din regiunile unde sunt cultivați strugurii folosiți în producție. 

Recolta de struguri: „fragilă și amenințată”

Cercetătorii au publicat o nouă analiză în jurnalul iScience, luna trecută, care descrie recolta ca fiind „fragilă și amenințată”

Riscul nu este doar că asistăm la felul în care economia locală suferă din cauza dispariției unui produs agricol sau schimbării înfățișării unui peisaj,” spune autorul principal al studiului, dr. Paolo Tarolli, de la Universitatea din Padova, Italia. „Riscul este de a pierde istoria întregii comunități și rădăcinile lor culturale”.

Alte vinuri, precum Burgundy, Grand Cru și Cabernet Sauvignon s-ar afla, de asemenea, sub amenințarea efectelor încălzirii globale.

Vremea extremă îngreunează viața producătorilor de Prosecco

Evenimentele bruște și intense de precipitații declanșează eroziunea bruscă a solului. Asta duce la alunecări de teren în podgoriile abrupte din nordul Italiei.  Seceta face și ea ca irigarea culturilor să fie un proces extrem de dificil.

Se preconizează că vremea instabilă declanșată de schimbările climatice ar putea reduce recolta de struguri  cu până la 20 la sută, estimează producătorii. 

Foto: Alberto Caliman, Unsplash

Savoarea unică a Prosecco provine din faptul că este crescut la o altitudine mare

Acolo, la munte, strugurii sunt mai mici și au un raport mai mare dintre piele și suc, de unde și aroma lor intensă. De asemenea, primesc mult soare. Temperaturile răcoroase de la mare altitudine îi împiedică să se coacă, însă.

Cererea pentru recoltă este uriașă. Aceasta a crescut cu peste 33% în cinci ani. Prin comparație, cererea de șampanie franceză a crescut cu doar 1%, în aceeași perioadă.

Recoltarea unei culturi în astfel de locații aflate la altitudine mare nu este ușoară. Pentru a îi aprecia dificultatea, practica de creștere a strugurilor pe pante mai abrupte de 30 la sută este numită vilticultură „eroică”.

Probleme cu forța de muncă

Schimbările demografice și un exod de oameni din zonele rurale au dus la o lipsă gravă de forță de muncă în munți, spune dr. Tarolli. Ravagiile schimbărilor climatice vor face ca recrutarea lucrătorilor să fie și mai dificilă, pe viitor

„Noua generație nu este dispusă să continue să lucreze în condiții extreme dacă beneficiile economice sunt nesemnificative”, avertizează Dr. Tarolli. 

Schimbările climatice fac ravagii în agricultură

Strugurii nu sunt singurii afectați de schimbările climatice. Acestea Nu decimează recoltele din întreaga lume. Orezul cultivat în nordul Italiei, uleiul de masline spaniol și orzul britanic au înregistrat scăderi dramatice ale randamentului în ultimii ani, din cauza condițiilor de mediu.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a avertizat că, dacă ajungem la 1,5°C de încălzire, aproximativ 8% din terenurile agricole ale lumii vor dispărea. Există o șansă de 66% ca temperatura medie anuală globală să atingă 1.5 C peste temperaturile preindustriale la un moment dat în următorii cinci ani, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale publicat în mai.

spot_img
Latest news
știri