3 C
București
marți, 12 noiembrie, 2024

Greenpeace România: ”Companii din industria lemnului încalcă legea cu fotografii falsificate!”

Mii de metri cubi de lemn sunt transportați lunar cu ajutorul imaginilor false sau care nu arată clar marfa, inclusiv de ocoale silvice din cadrul ROMSILVA

Un nou raport dezvăluie că zeci de firme și chiar ocoale silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA continuă să utilizeze fotografii clone în SUMAL, pentru a transporta lemn fără proveniență legală.

Greenpeace România: ”Această practică reprezintă o încălcare a legislației naționale și a noilor reglementări europene împotriva defrișării (EUDR)”

Investigația realizată de RISE arată cum sute de transporturi folosesc imagini false sau neconforme.

Printre cei responsabili se numără atât firme private, cât și structuri ale statului. Ministrul Mediului promitea în aprilie sancțiuni drastice, însă fenomenul continuă.

Impactul este uriaș: mii de metri cubi de lemn transportați ilegal și posibil contaminarea lanțului de aprovizionare pentru giganți internaționali precum IKEA și Leroy Merlin. Soluția? Se propune implementarea de camere CCTV și folosirea inteligenței artificiale pentru a monitoriza transporturile, însă nicio măsură concretă nu a fost încă luată!”, se arată în comunicatul reprezentanților Greenpeace România.

RISE PROJECT: ”Zeci de companii din industria de prelucrare a lemnului continuă să folosească fotografii clone pentru transporturile cu lemn, deși autoritățile noastre au promis în urmă cu câteva luni că vor sancționa drastic companiile care păcălesc Sistemul de Trasabilitate a Materialului Lemnos (SUMAL)”

Investigația RISE Project dezvăluie că numeroase companii din industria lemnului continuă să folosească fotografii falsificate pentru transporturile de lemn, înșelând Sistemul de Trasabilitate a Materialului Lemnos (SUMAL), în ciuda promisiunilor autorităților de a sancționa aceste practici.

Mii de metri cubi de lemn sunt transportați lunar cu ajutorul imaginilor false sau care nu arată clar marfa, inclusiv de ocoale silvice din cadrul ROMSILVA.

Aceste acțiuni încalcă legislația națională și reglementările UE, inclusiv noul Regulament European împotriva defrișărilor, care va intra în vigoare în decembrie 2024.

Folosind inteligența artificială și aplicații open-source, RISE a identificat sute de transporturi ilegale.

Deși guvernul a anunțat măsuri stricte împotriva acestor practici, inclusiv soluții bazate pe inteligență artificială, problema persistă.

spot_img
Latest news
știri