2.8 C
București
joi, 5 decembrie, 2024

Uleiul uzat a fost reciclat într-un supercondensator eficient pentru vehiculele electrice

O nouă descoperire favorizează economia circulară în privința uleiurilor uzate.

Cercetătorii chinezi au reușit să recicleze uleiul uzat într-un supercondensator eficient pentru mașinile electrice. Descoperirea ar putea fi revoluționară și ar putea schimba complet modul în care stocăm energia, potrivit Interesting Engineering.

Supercondensatorii devin tot mai populari datorită timpilor rapizi de încărcare și descărcare.

„Folosind uleiul uzat ca precursor, nu doar reciclăm deșeurile într-o resursă valoroasă, ci și creăm un material supercondensator. Acesta are proprietăți electrochimice excepționale”, a spus dr. Suyun Xu, cercetători și dezvoltator al proiectului.

„Abordarea noastră optimizează structura porilor și utilizează dopajul cu azot pentru a crește performanța supercondensatorilor. Deschidem astfel noi posibilități pentru stocarea durabilă a energiei de înaltă eficiență”, a adăugat el.

Echipa de cercetare de la Universitatea din Shanghai pentru Știință și Tehnologie și Universitatea Tongji și-a prezentat noua abordare a transformării uleiului uzat în materiale de carbon de înaltă performanță într-o publicație din octombrie.

Descoperirea promovează o economie circulară prin reutilizarea uleiurilor uzate. De asemenea, deșeurile din mediu sunt reduse și se dezvoltă o tehnologie eficientă din punct de vedere al resurselor.

Descoperirea ar putea duce la un viitor energetic mai curat și mai eficient, în care deșeurile sunt transformate în surse puternice pentru sisteme de energie durabilă, cu aplicații în vehicule electrice (EV), stocare de energie regenerabilă și alte tehnologii de ultimă oră.

Uleiul uzat, transformat într-un supercondensator eficient

Echipa a produs carboni poroși ierarhici (HPC) dopați cu azot folosind melamină și acid linoleic. Acestea sunt uleiuri uzate.

După ce materialele sunt încălzite la temperaturi ridicate, hidroxidul de potasiu (KOH) le activează. Acest tratament are ca rezultat crearea de HPC cu o suprafață de până la 3474,1 m²/g, o caracteristică critică pentru îmbunătățirea capacității de stocare și a performanței.

În plus, mezoporii, care reprezintă mai mult de 70% din spațiul porilor din aceste HPC, cresc foarte mult eficiența transportului ionilor, care este crucial pentru stocarea energiei.

„Acești HPC au prezentat mezopori, reprezentând 72,9% până la 77,3% din volumul total al porilor – esențial pentru îmbunătățirea capacității de stocare a materialului și a eficienței transportului ionic”, au transmis cercetătorii.

spot_img
Latest news
știri