Organizația World Wide Fund For Nature (Fondul pentru Mediu) din România a adus în discuție importanța biomasei forestiere și metodele prin care lemnul poate fi valorificat, fără a distruge pădurile.
Fondul pentru Mediu: ”Pădurile sunt aliatul nostru în fața schimbărilor climatice!”
Potrivit membrilor organizației pentru protecția mediului, există mai multe aspecte îngrijorătoare în noul Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice al României:
- Triplarea procentului de energie electrică provenită din arderea biomasei.
- Lipsa unor etape detaliate sau a unor indicatori pentru monitorizarea progreselor în reducerea utilizării biomasei.
Care sunt recomandările Fondului pentru Mediu în ceea ce privește o utilizare responsabilă a materialului lemnos
- Stimulente financiare care să promoveze utilizarea lemnului cu umiditate scăzută pentru o mai mare eficiență energetică.
- Valorificarea lemnului prin utilizarea lui responsabilă care pune accent pe captarea carbonului, nu pe ardere pentru producția de energie.
- Urgentarea tehnologiilor alternative de energie regenerabilă, echitabile pentru toți.
Biomasa forestieră trebuie aliniată la obiectivele și politicile UE din 2026 până în 2030
”Să aliniem utilizarea biomasei forestiere la obiectivele și politicile UE din 2026 până în 2030, conform RED III. Oferta de biomasă ar trebui să fie în concordanță cu obiectivul privind utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultura (LULUCF)”, au transmis membrii organizației World Wide Fund For Nature (WWF) din România.