18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Electrica va folosi Inteligența Artificială pentru monitorizarea eficientă a consumului energetic

Partenerii companiei vor avea posibilitatea de a vizualiza în timp real consumul de energie segregat în funcţie de categoriile de receptoare

Electrica, furnizorul și distribuitorul românesc de energie electrică, a anunțat anunță lansarea unui sistem inovator de algoritmi de inteligență artificială.

Acest sistem este destinat identificării în timp real a amprentei energetice a principalelor dispozitive din sediul central, scrie Economica.net.

Noul proiect al companiei Electrica este dezvoltat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și startup-ul Renergia

Cunoscut sub numele de AI-AE, sistemul utilizează senzori de măsurare amplasați în întreaga clădire, împreună cu o platformă de monitorizare inteligentă.

Datele privind consumul de energie vor fi analizate folosind algoritmi specializați care vor lua în considerare tiparele de consum înregistrate.

În plus, acest proiect include implementarea unei infrastructuri de tip cloud pentru colectarea și stocarea eficientă a datelor de consum.

Proiectul va genera şi un instrument de tip dashboard pentru accesarea facilă a informaţiilor obţinute în urma aplicării metodologiei dezvoltate, sub formă de platformă web. Acesta le va oferi partenerilor de la Electrica posibilitatea de a vizualiza în timp real consumul de energie segregat în funcţie de categoriile de receptoare, dar şi de a genera automat recomandări pentru eficientizarea consumului energetic”, a explicat spune profesorul Vasile Ţopa, rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Renergia este un startup de tehnologie care a dezvoltat prima aplicaţie mobilă de sustenabilitate din România

Folosind tehnici probabilistice, statistice şi de inteligenţă artificială, combinate cu expertiză în energie, Renergia generează un bilanţ energetic personalizat pentru locuinţe.

Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică şi termică.

În același timp, generează măsuri de eficienţă energetică pentru utilizatori.

spot_img
Latest news
știri