Dezvoltarea nesustenabilă ameninţă sănătatea şi diversitatea populaţiilor de peşti din fluviul Mekong.
Mai mult, o cincime din speciile de peşti care trăiesc în principala arteră a Asiei de Sud-Est se confruntă cu extincţia, a avertizat un raport realizat de organizaţii ecologiste, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Fluviul Mekong, cu o lungime aproape de 5.000 de kilometri, străbate de la Platoul Tibetan până la Marea Chinei de Sud.
De asemenea, are o importanță vitală pentru zeci de milioane de oameni din China, Laos, Myanmar, Thailanda, Cambodgia și Vietnam.
Conform unui raport elaborat de World Wildlife Fund împreună cu alte 25 de organizații din domeniul conservării biodiversității, acest fluviu se confruntă cu multiple amenințări, printre care:
- Pierderea habitatului;
- Transformarea zonelor umede în terenuri agricole și piscicole;
- Mineritul necontrolat;
- Introducerea speciilor invazive;
- Exacerbarea schimbărilor climatice;
- Construcția de baraje hidroelectrice care fragmentează cursul râului și al afluenților săi.
Barajele alterează cursul acestui fluviu, al treilea la nivel global din punctul de vedere al biodiversităţii, schimbă calitatea apei şi blochează migraţia speciilor de pești
Proliferarea barajelor hidroelectrice construite de chinezi în amonte a blocat mare parte din sedimentele care oferă nutrienţi esenţiali pentru mii de ferme din delta fluviului Mekong.
Circa 19% din cele 1.148 sau mai multe specii de peşti din Mekong se îndreaptă spre extincţie, se spune în raportul ecologiştilor, intitulat ”Peştii uitaţi din Mekong”.
Raportul menţionează şi că numărul ar putea fi mai ridicat întrucât se ştiu prea puţine lucruri despre 38% dintre specii pentru a putea estima statul lor de conservare.
Dintre speciile ameninţate de extincţie, 18 sunt înregistrate că fiind ”în pericol critic” de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
În pericol sunt inclusiv două dintre cele mai mari varietăţi de somn, cel mai mare crap din lume şi o specie gigant de pisică de mare de apă dulce.