18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Ghețarii din Himalaya se topesc cu 65% mai rapid decât acum 10 ani

Ghețarii din Himalaya, care furnizează apă critică pentru aproape două miliarde de oameni, se topesc mai repede decât oricând din cauza schimbărilor climatice. Ei expun comunitățile la dezastre imprevizibile și costisitoare, au avertizat cercetătorii, conform Science Alert.

Ghețarii au dispărut cu 65% mai repede din 2011 până în 2020, comparativ cu deceniul precedent. Acest lucru reiese dintr-un raport al Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Integrată a Munților (ICIMOD).

„Pe măsură ce se încălzește, gheața se va topi, era de așteptat. Dar ceea ce este neașteptat și foarte îngrijorător este viteza”, a declarat pentru AFP autorul principal, Philippus Wester.

„Acest lucru decurge mult mai repede decât am crezut”, a adăugat el.

Ghețarii din regiunea Hindu Kush Himalaya (HKH) sunt o sursă de apă crucială pentru aproximativ 240 de milioane de oameni din regiunile muntoase. În plus, ei alimentează și alți 1,65 miliarde de oameni de pe cursurile marilor fluvii din regiune, mai spune raportul.

Pe baza traiectoriilor actuale de emisii, ghețarii ar putea pierde până la 80% din volumul lor actual până la sfârșitul secolului, a spus ICIMOD, o organizație interguvernamentală cu sediul în Nepal. Ea include și următoarele state: Afganistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar și Pakistan.

Ghețarii din Himalaya se topesc mai repede ca niciodată

Din acești ghețari își trag apele 10 dintre cele mai importante sisteme fluviale din lume. Printre ele se numără Gange, Indus, Yangtze, Mekong și Irrawaddy.

„Cu două miliarde de oameni din Asia dependenți de apa pe care o dețin ghețarii și zăpada de aici, consecințele pierderii acestei criosfere (o zonă înghețată) sunt prea mari pentru a fi cuantificate”, a spus șeful adjunct al ICIMOD, Izabella Koziell.

Chiar dacă încălzirea globală este limitată la 1,5 până la 2,0 grade Celsius față de nivelurile preindustriale convenite în tratatul climatic de la Paris, se așteaptă ca ghețarii să-și piardă între o treime și jumătate din volum până în 2100, se arată în raportul revizuit.

„Subliniază necesitatea unei acțiuni urgente privind schimbările climatice”, a spus Wester.

„Fiecare creștere mică va avea un impact uriaș și într-adevăr trebuie să lucrăm la atenuarea schimbărilor climatice. Aceasta este cerința noastră”, a mai zis el.

spot_img
Latest news
știri