2.5 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Secetă gravă în Sicilia: ”Simţim impactul dezastruos al schimbărilor climatice”

Zeci de oraşe au raţionalizat apa pentru uz agricol şi rezidenţial

Insula italiană Sicilia se confruntă cu o secetă gravă, iar lipsa ploilor de iarnă a scăzut cantitatea de apă din rezervoare.

Prin urmare, locuitorii sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă potabilă, relatează Reuters citat de Gândul.

Sicilia a înregistrat un record european de căldură în 2021: 48.8 grade Celsius

Este motivul pentru care a fost declarată stare de urgenţă, iar zeci de oraşe au raţionalizat apa pentru uz agricol şi rezidenţial.

Mai mult, autoritățile au pus la dispoziţie provizii doar o dată la două zile.

Lumea s-a confruntat cu cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată, după opt temperaturi record consecutive, cu efecte devastatoare asupra accesului la apă la nivel global

Agricultura din Sicilia, una dintre cele mai sudice regiuni din Europa, a fost citată drept o preocupare deosebită de către Serviciul de monitorizare a culturilor al Uniunii Europene, care în decembrie a tras un semnal de alarmă cu privire la seceta din regiunea Mării Mediterane.

Lipsa de apă nu este o noutate pentru sicilieni, dintre care mulţi au cisterne pe acoperişuri pentru a colecta apă de ploaie, dar sistemul de stocare s-a dovedit insuficient în faţa perioadelor lungi de secetă din ultimii ani.

Mai mulți locuitori ai insulei au declarat că se aşteaptă ca lucrurile să se înrăutăţească.

Criza multiplă din Italia: Smog, secetă și scăderea producției de vin

Încă din luna februarie, Italia se confruntă cu smog și secetă. Mai multe măsuri anti-smog au inclus interdicții privind mașinile poluante și limitarea dispersării gunoiului lichid de la ferme.

Regiunea Lombardia, intens poluată, este afectată și de deficitul de apă. ONG-urile critică lipsa acțiunii autorităților.

În întreaga țară, seceta afectează recoltele și rezervele de apă, cu o scădere semnificativă în Piemont, unde producția de vin este deosebit de afectată.

Sicilia și Sardinia au declarat stare de calamitate din cauza lipsei de apă. Resursele de apă sunt la niveluri critice, autoritățile cerând ajutor guvernamental.

spot_img
Latest news
știri