14.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Criza multiplă din Italia: Smog, secetă și scăderea producției de vin

Milano și Sicilia se confruntă cu lipsa acută de apă, în timp ce Piemontul resimte efectele aspre ale secetei asupra producției viticole

Italia este afectată de smog și secetă, iar regiuni precum Milano și Sicilia se confruntă cu o gravă lipsă de apă, în timp ce producția de vin în Piemont este în scădere, conform informațiilor furnizate de AFP.

Măsuri anti smog: circulația mașinilor poluante a fost interzisă

Recent, într-o încercare de a reduce nivelurile ridicate de poluare, circulația mașinilor considerate cele mai poluante a fost interzisă timp de o zi în Milano și alte opt orașe din Lombardia, transmite B1 TV.

Lombardia, gazdă pentru un număr semnificativ de ferme intensive, a impus, de asemenea, interdicții privind dispersarea gunoiului lichid provenit de la fermele de creștere intensivă a animalelor pe câmpuri, o practică care generează nivele ridicate de poluare cu nitrați.

Nordul Italiei este de multă vreme una dintre cele mai poluate regiuni din Europa

Problema Lombardiei este parţial geografică, deoarece regiunea este situată într-un bazin aflat între munţi şi, prin urmare, este slab ventilată.

Cu toate acestea, ONG-urile de mediu consideră că acest handicap este prea des folosit ca o scuză de către autorităţile locale pentru a justifica nivelurile ridicate de poluare a aerului, fără a face nimic pentru a remedia situaţia.

Pe întreg teritoriul Italiei, regiunile suferă din cauza secetei sau a unui deficit sever de precipitaţii, în special în munţi, mai ales în Alpi.

Echivalentul în apă al zăpezii italiene – cantitatea de apă stocată în stratul de zăpadă – a scăzut cu 64% în această lună în raport cu anul trecut, potrivit Fundaţiei de Cercetare CIMA.

Sicilia a declarat stare de calamitate naturală din cauza secetei la începutul lunii februarie, iar în Sardinia agricultorii pot folosi doar cantităţi limitate de apă.

Nivelul rezervelor de apă a scăzut cu 23%, în raport cu media din ultimii 14 ani

Autorităţile din Piemont, o provincie din nord-vestul ţării, au cerut Ministerului Agriculturii să declare starea de catastrofă naturală din cauza secetei care face ravagii în regiune, afectând podgoriile şi provocând scăderi „semnificative” ale producţiei de vin.

Latest news
știri