2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Criza cerealelor din Ucraina face prima victimă. Ministrul polonez și-a dat demisia

Se încing spiritele în criza cerealelor ucrainiene, în România vor fi proteste pe 7 aprilie.

Prima demisie înregistrată în cazul crizei cerealelor din Ucraina despre care Stirea Verde a relatat, este cea a ministrului agriculturii din Polonia. Henryk Kowalczyk, este primul care a cedat pe findul creşterii furiei fermierilor din ţara sa din cauza impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra preţurilor, potrivit Reuters. Kowalczyk a explicat că a luat această decizie după ce Comisia Europeană a hotărât că va prelungi scutirea de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina până în iunie 2024. Acest lucru vine în contextul în care fermierii polonezi cereau introducerea de tarife pentru cerealele ucrainiene.

Cerealele ucrainiene mult mai ieftine decât cele produse în țările vecine

Întrucât este clar că această solicitare nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al agriculturii’, a spus Kowalczk. Așa cum am arătat, problema cu cerealele ucrainiene este aceea că sunt mult mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană și de regulă rămân la țările din apropierea Ucrainei. Astfel că Europa centrală este cea mai lovită, pentru că cerealele ieftine lovesc în preţurile şi vânzările agricultorilor locali. Iar în Polonia au dat mari bătăi de cap partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) în acest an electoral.

Scrisoare deschisă din partea a 5 țări, fără ecou la Comisia Europeană

Însă nu doar Polonia este lovită de această situație, Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria sunt celelalte țări care sunt prinse la mijloc în această criză. Alături de Polonia cele 4 i-au scris vineri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a propune măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene. De altfel petiționarii au mai afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene. Mai ales în contextual în care afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace. Și în România agricultorii sunt extrem de nemulțumiți de măsurile Guvernului, astfel că pe 7 aprilie au anunțat un protest în acest sens.

spot_img
Latest news
știri