19.6 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Fermierii din Europa Centrală nemulțumiți de tonele de cereale ucrainiene care au destabilizat piața

Polonezii, românii, bulgarii și slovaci cei mai afectați de această criză.

Tonele de cereale din Ucraina destabilizează piața de cereale și semințe oleaginoase. Scenele de nemulțumire din partea mediului agricol devin o normalitate în Europa Centrală. Înspre Ministerul Agriculturii din Polonia se aruncă ouă, la vama cu România tractoarele bulgare blochează, iar fermierii români anunță o grevă pentru vineri 7 aprilie. Mai ales că acele coridoare care trebuiau să garanteze evacuarea cerealelor ucrainiene după invazia rusă nu au funcționat cum era de așteptat. Iar Uniunea Europeană a eliminat și taxele vamale la importul de cereale ucrainiene pe teritoriul european. Astfel tone de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina au ajuns să inunde piețele din Polonia, România, Slovacia și Ungaria, precum și din Bulgaria. Drept urmare, fermierii de cereale din regiune se plâng de scăderea prețurilor și de silozuri prea pline, potrivit lemonde.fr.

Polonezii, românii, bulgarii, cei mai loviți de această criză

„Sunt obligat să arunc /pe piață/ jumătate din recolta mea de grâu [2022] la prețuri mici pentru a face loc noii recolte, dar cumpărătorii sunt puțini acum”, a declarat Edward Zaba, un femier care cultivă 400 de hectare de grâu și porumb în Silezia Inferioară, în sud-vestul Poloniei. „Suntem puși la zid. Nu avem absolut nicio idee ce să facem în continuare”, mai spune el și adaugă că regretă că nu a fost mai bine implementată intenția de a ajuta producătorii ucraineni să-și vândă producția pe piețele mondiale. Culmea este că și cumpărătorii de pe piețele din Europa Centrală au preferat cereale ucrainene abundente și la prețuri bune.

Recoltele producătorilor locali ocolite de cumpărători

Și au ocolit în acest fel recoltele producătorilor locali, vândute la un preț mai mare. „Unii au văzut o modalitate de a face profit din revânzare, alții au căutat furaje ieftine, iar alții au urmărit producerea de etanol sau sirop de porumb mai ieftin”, a declarant Mate Csizmadia, economist ungur specializat în agricultură. Situația este cu atât mai dificilă cu cât „costul inputurilor, în special al produselor fitosanitare, a explodat din 2021”, ca și cele la energie. Cert este că cei de la Comisia Europeană a anunțat luni, 20 martie, că va folosi o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, fără a menționa Slovacia sau Ungaria.

Latest news
știri