4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Efectul schimbărilor climatice: un lac american care a fost drenat acum 100 de ani, pentru ca terenul să fie folosit pentru agricultură, a reapărut

Bazinul Tulare din California este cunoscut pentru producerea unor cantități mari de migdale, fistic, lapte și fructe. Acum, acesta seamănă cu un ocean

Un lac american care a fost drenat cu 100 de ani în urmă pentru a crea terenuri agricole a reapărut, arată Sky News. Ravagiile produse de reapariția acestuia alimentează îngrijorările cu privire la impactul schimbărilor climatice.

Bazinul Tulare din California se află la jumătatea distanței dintre San Francisco și Los Angeles. El este responsabil pentru o proporție semnificativă din producția de migdale, fistic, lapte și fructe a Statelor Unite ale Americii. Acum, însă, acesta seamănă mai degrabă cu un ocean, fapt îngrijorător pentru localnici.

Zona a fost scena desfășurării unui număr mare de furtuni, pe parcursul mai multor luni de zile. Ploile au saturat solul bazinului, ducând la inundații ample. Acestea au devastat orașe, au inundat ferme, și au început să umple ceea ce a fost cândva întinsul Lac Tulare.

În același timp, comunitățile din alte zone ale SUA lucrează din greu la a-și reveni, după ce au fost lovite de tornade puternice.

Un nou, vechi lac american care are potențialul de a se mări

„Acesta este un dezastru natural care se desfășoară lent”, a declarat Jeffrey Mount, membru senior la Centrul pentru Politica Apei al Institutului de Politici Publice din California, pentru NBC. „Nu există nicio modalitate de a face față, cu infrastructura existentă”.

Experții se așteaptă la și mai multă apă. Ei preconizează topirea unui strat de zăpadă care se profilează în munții de deasupra bazinului. Este foarte probabil, spun ei, ca asta să ducă la luni întregi de chin pentru comunitățile din aval.

Inundațiile vin după câțiva ani de secetă extremă. Este adevărat că California oscilează în mod tipic între vreme prea umedă și prea uscată. Influența schimbărilor climatice poate face, însă, extremele climatice la care este supus statul cu mult mai intense.

„Monstrul iminent” din munți: stratul de zăpadă vechi, care tronează peste zonă de 75 de ani, amenință să se topească

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash.

Inundațiile au creat discordie în comunitățile de fermieri care împart albia istorică a lacului. Locuitorii fac eforturi frenetice pentru a repara malurile sparte. Aceștia au început să vehiculeze acuzații de sabotare a digurilor, stresul evenimentelor ducând la certuri. Acestea sunt, totuși, evenimente obișnuite în timpul luptelor împotriva inundațiilor din zonă, a declarat Matt Hurley, fost manager pentru mai multe districte de apă din bazinul Tulare.

„Problema din acest an este că abia a început. Este posibil să avem apă care curge la sau aproape de nivelul nostru de inundație – în toate cursurile noastre, până în august sau septembrie”, a precizat Hurley.

Acesta a făcut referire la stratul de zăpadă care are potențialul de a se topi. „Acest monstru iminent – ​​un strat de zăpadă de peste 50 de picioare adâncime pe care nu l-am văzut de 75 de ani – stă acolo sus și pur și simplu nu știm cât de repede se va transforma în apă și va ieși din munți.”

Inundațiile ar putea reprezenta un dezastru pentru muncitorii agricoli și pentru cei care locuiesc în comunitățile rurale care împrăștie Bazinul Tulare. Majoritatea dintre aceștia sunt deja oameni cu venituri mici, spun surse din zonă.

Oficialii din California s-au pregătit pentru o lungă luptă împotriva inundațiilor. Aproape 700 de oameni au fost desemnați să ajute cu răspunsul de urgență doar în Tulare. Aici, inundațiile au deteriorat până acum peste 900 de structuri.

spot_img
Latest news
știri