15.5 C
București
duminică, 15 septembrie, 2024

Ziua mediului: o planetă verde este o planetă sănătoasă

Instituită în 1972, de Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului reprezintă încă o ocazie pentru a conștientiza că natura se află în impas, poluarea ne amenință constant și, după un an pandemic, trebui să învățăm, mai mult decât oricând, că viitorul înseamnă sănătate.

La nivel mondial, sunt organizate diverse marşuri, parade pe biciclete, campanii de împăduriri şi ecologizarea multor zone, totul pentru a trage noi semnale de alarmă.

National Geographic România a enumerat principalele șapte motive pentru care trebuie să susținem această metodă de ocrotire a naturii. Ziua mediului este și ziua în care trebui eă ne autoeducăm, să educăm și să învățăm că fiecare dintre noi poate face o schimbare.

1. Valoarea ecosistemelor naturale

Ecosistemele susțin toate formele de viață de pe Pământ. Cu cât ele sunt mai sănătoase, cu atât este mai sănătoasă planeta – și oamenii săi. Acestea includ un climat stabil și aer respirabil; provizii de apă, alimente și diverse materiale; protecție împotriva dezastrelor și bolilor. Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră. Ele găzduiesc specii sălbatice prețioase.

2. Amenințările cu care se confruntă ecosistemele

Pădurile sunt defrișate; râurile și lacurile sunt poluate; zonele umede drenate; mările și oceanele degradate și supra-exploatate pentru pescuit; solurile montane erodate. Dacă nu ne schimbăm mentalitatea, nu numai că vom distruge peisajele pe care le iubim, dar ne vom submina bazele propriei bunăstări și vom lăsa moștenire generațiilor viitoare o planetă degradată.

3. Protecție împotriva inundațiilor și a secetei

Refacerea luncilor inundabile și a perdelelor forestiere ajută la filtrarea apei și moderează deversările uriașe de apă, diminuând, în același timp, efectele devastatoare ale inundațiilor și secetei care afectează anual o multitudine de localități.

4. Materii prime pentru viața de zi cu zi

Zonele naturale de apă dulce și pădure furnizează hrană, apă, diverse materiale de construcții, energie și locuri de muncă pentru miliarde de oameni. Aceste ecosisteme variază de la păduri care ne oferă lemn, până la lacuri și râuri interioare pline de pești și zone umede care filtrează de poluanți și moderează cantitățile de apă în perioada viiturilor și în perioadele mai secetoase.

5. Protecție împotriva schimbărilor climatice

Acest lucru se poate face prin păstrarea carbonului din atmosferă acolo unde este emis. Refacerea zonelor naturale degradate până în 2030 poate menține efectele încălzirii globale sub 2 grade Celsius, ajutând, în același timp, societatea și economia să se adapteze la schimbările climatice.

6. Refacerea populațiilor de specii sălbatice

Aproape jumătate din totalitatea speciilor de plante și animale trăiesc sau se hrănesc în zonele umede. Iar pădurile oferă habitat pentru 80% din amfibieni și 68% dintre mamifere. Refacerea a 15% din terenurile degradate ar putea preveni dispariția a 60% din speciile amenințate.

7. Reducerea poluării și mai mult oxigen în orașe

Arborii stradali reduc temperaturile maxime din timpul verii, diminuează efectele poluării produse de mijloacele de transport și produc oxigenul necesar unui trai sănătos.

Ziua Internațională a Mediului este marcată în fiecare an la data de 5 iunie. Anul acesta, tema stabilită de Organizația Națiunilor Unite este reconstrucția ecologică. Totodată, ONU dă startul unui ”Deceniu al refacerii ecosistemelor naturale”, precizează sursa citată.

spot_img
Latest news
știri