18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Oceanele lumii se confruntă cu „amenințare triplă” de căldură extremă, pierderi de oxigen și acidificare

Oceanele lumii se confruntă cu o amenințare triplă, care s-a intensificat în ultimele decenii.

Oceanele lumii se confruntă cu o „amenințare triplă”. Aceasta include încălzirea extremă, pierderile de oxigen și acidificarea. Condițiile extreme au devenit mult mai intense în ultimele decenii și au pus un stres enorm asupra panopliei de viață marină a planetei, scrie The Guardian.

Aproximativ o cincime din suprafața oceanelor lumii este deosebit de vulnerabilă la cele trei amenințări. Ele se lovesc simultan, stimulate de activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili și defrișările, arată studiul.

În primii 300 de metri ai oceanului afectat, aceste evenimente compuse durează acum de trei ori mai mult și sunt de șase ori mai intense decât erau la începutul anilor 1960, arată cercetarea.

„Efectele acestui lucru au fost deja văzute și simțite”, a spus Joel Wong, cercetător la ETH Zurich. El a dat exemplul binecunoscut al „blobului” de căldură care a provocat moartea vieții marine din Oceanul Pacific.

„Evenimentele extreme intense ca acestea se vor întâmpla din nou în viitor. (Ele) vor perturba ecosistemele marine și pescuitul din întreaga lume”, a adăugat el.

Oceanele se confruntă cu „amenințare triplă”

Studiul a fost publicat în AGU Advances și a analizat căldura extremă, dezoxigenarea și acidificarea. S-a constatat că evenimentele de acest fel pot dura până la 30 de zile. Zonele tropicelor și Pacificul de Nord sunt printre cele mai afectate zone de aceste fenomene.

Creșterea temperaturii oceanelor a atins valori extrem de ridicate în ultimele luni.

„Nu putem explica pe deplin temperaturile pe care le vedem în Atlantic, de exemplu. Este unul din motivele pentru care sezonul uraganelor este o îngrijorare atât de mare în acest an. Este destul de înfricoșător”, a spus Andrea Dutton, geolog și climatolog la Universitatea din Wisconsin-Madison

De asemenea, excesul de CO2 face apa de mare mai acidă. Cochiliile speciilor marine nu mai rezistă, iar ogeanul e din ce în ce mai sărăcit de oxigen.

Dutton a spus că combinația dintre scăderea nivelului de oxigen, creșterea acidificării și creșterea căldurii oceanului a fost observată și la sfârșitul perioadei Permian, în urmă cu aproximativ 252 de milioane de ani, când Pământul a experimentat cel mai mare eveniment de extincție cunoscut din istoria sa, cunoscut sub numele de Moartea cea Mare.

spot_img
Latest news
știri