21.5 C
București
luni, 20 mai, 2024

O nouă insulă a luat naștere în Pacific | VIDEO

O nouă insulă s-a născut de-a lungul costei Japoniei, ca urmare a activității vulcanice submarine.

În urma unei erupții subacvatice la sfârșitul lunii trecute, o nouă insulă vulcanică a apărut de-a lungul coastei Japoniei. Ea a fost observată, zi de zi, cum a crescut în dimensiune, conform IFL Science.

Noua insulă poate fi văzută de pe coasta Iōtō (fostă Iwo Jima), parte a Insulelor Ogasawara. Ea se află la peste 1.000 de kilometri sud de Tokyo, în Oceanul Pacific.

Insula a fost creată de erupția unui vulcan submarin fără nume, care a început să erupă pe 21 octombrie. Până la 30 octombrie, magma a ajuns la suprafața mării și a început să se acumuleze, relatează The Japan Times.

„Anterior, un jet vertical de culoare neagră, resturi de magmă solidificată, și apă au țâșnit în sus. Din 3 noiembrie, erupția a început să se schimbe, iar emisia de cenușă vulcanică a continuat exploziv”, a declarat Setsuya Nakada, profesor emerit de vulcanologie la Universitatea din Tokyo.

O nouă insulă în Pacific

Noi insule se formează în mod regulat în oceanele lumii ca urmare a activității vulcanice submarine. Vulcanii subacvatici varsă material topit, care este răcit rapid de apa de mare, Lava se solidifică și formează o movile solide care, cu timpul, pot ajunge la suprafață. Așa apar insulele.

De exemplu, o altă insulă nouă a apărut în Japonia în august 2021 datorită erupției vulcanului submarin Fukutoku-Okanoba.

Japonia este un focar de activitate vulcanică, deoarece este situată în Cercul de Foc al Pacificului. Acesta mărginește oceanul pe o lungime de aproximativ 40.000 de kilometri și deține două treimi din vulcani activi. Multe plăci tectonice se ciocnesc în această zonă, determinând un sistem volatil care generează aproximativ 90% din cutremurele lumii și aproximativ jumătate din erupțiile vulcanice ale Pământului.

Acesta este unul dintre factorii geologici și geografici care explică de ce Japonia are atât de multe insule. Înainte de 2023, numărul oficial era considerat a fi 6.852. Cu toate acestea, o recunoaștere la începutul acestui an a arătat că este probabil mai mult decât dublul acestei cifre, adică aproximativ 14.125 de insule.

spot_img
Latest news
știri