19.9 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Parcul Natural Văcărești este subiect de cercetare și inovare într-un proiect al programului HORIZON Europe

Parcul Natural Văcărești: ”Proiectul NATALIE este cofinanțat prin programul HORIZON EUROPE al Uniunii Europene, prin acordul de grant nr. 101112859”

Asociația Parcul Natural Văcărești, alături de Primaria Sectorului 4 și de Business Development Group, anunță primul parteneriat local într-un proiect european de accelerare a aplicării soluțiilor verzi bazate pe natură (eng. ”Nature Based Solutions”) în lupta pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Proiectul a fost depus în anul 2022 și a primit finanțare din partea programului HORIZON Europe

NATALIE (Accelerating and mainstreaming NATure bAsed solutions to enhance resiLIEnce to climate change for diverse biogeographical European regions) este un proiect care adună 43 de organizații, majoritatea fiind din Europa.

Scopul principal al acestui proiect este consolidarea colaborării și schimbului de cunoștințe între membrii consorțiului, în vederea dezvoltării de soluții inovatoare pentru adaptarea societății la schimbările climatice.

Proiectul este coordonat de Office International de l’Eau din Franța și cuprinde 25 de activități diferite care sunt dezvoltate și testate în 13 studii de caz situate în Grecia, România, Letonia, Insulele Canare, Belgia, Franța, Norvegia, Italia, Insulele Baleare și Lituania.

Parcul Natural Văcărești: ”Soluțiile verzi reprezintă acțiuni inspirate de natură, care sunt sustenabile din punct de vedere financiar și de mediu”

Acestea sunt proiectate și dezvoltate astfel încât să ofere o gamă largă de servicii și beneficii ecosistemice. În România, două studii de caz în care se vor proiecta, dezvolta și testa soluții inovatoare pentru conservarea naturii și reziliența urbană sunt Parcul Natural Văcărești și Parcul ”Lumea Copiilor”, ambele situate în Sectorul 4 al Bucureștiului”, se arată în comunicatul publicat pe contul de Facebook.

Partenerii proiectului își deschid în mod activ invitația către toate organizațiile interesate și capabile să aducă contribuții în domeniile tehnologic, social, digital, de mediu și de guvernare.

Aceste organizații sunt invitate să se alăture în parteneriatul inițial, participând la sesiunile de lucru și de discuție privind soluțiile propuse.

Colaborarea intersectorială este crucială în analizarea, adaptarea și implementarea soluțiilor în diverse zone urbane și rurale din România

Pe parcursul derulării proiectului, se va înființa un Forum Local al Apei în Municipiul București.

Forumul va reuni specialiști din domeniul apei și din domenii conexe, precum digitalizarea, biodiversitatea, soluțiile verzi, legătura dintre apă, energie, hrană și ecosisteme, economia circulară și altele, împreună cu cetățenii obișnuiți.

Scopul acestui forum este de a facilita dezvoltarea și inițierea politicilor în domeniul apei într-un mod democratic, prin implicarea largă a comunității și prin promovarea politicii acceptate social.

Aceasta se realizează cu intenția de a adapta mai rapid politicile europene privind apa la nivelul Bucureștiului.

spot_img
Latest news
știri