3.5 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

AIEA a verificat centrala de la Zaporojie. Nu s-au găsit explozibili

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au primit acceptul pentru a vizita centrala de la Zaporojie. La o lună după ce a solicitat acest lucru. Cert este că nu a găsit niciun explozibil.

Pe 4 iulie, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să organizeze un atac asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa. Acela este locul unde AIEA a avertizat în mod repetat despre o potențială catastrofă din confruntările militare din apropiere. Astfel că o echipă a AIEA cu a fost trimisă să verifice acuzațiile. Ea a emis actualizări în săptămânile următoare pentru a spune că nu a găsit niciun semn de explozibil. Este vorba despre zonele pe care a putut să le viziteze. Cu excepția minelor din afara perimetrului care păreau să nu prezinte niciun pericol pentru siguranța fabricii.

AIEA a veirificat Unitățile 3 și 4

„Experții AIEA nu au observat nicio mină sau explozibil. Pe acoperișurile clădirilor reactoarelor Unității 3 și Unității 4 și a halelor de turbine. După ce li s-a dat acces ieri după-amiază”, a spus AIEA. Instituția a declarat pe 5 iulie că accesul la acoperișurile celor două unități și părți ale halelor de turbine este esențial. Forțele armate ale Ucrainei au declarat că „date operaționale” au arătat că „dispozitive explozive” au fost plasate . Acestea s-ar afla pe cele două acoperișuri. „În urma solicitărilor repetate, echipa a avut acces nestingherit. La acoperișurile celor două unități de reactor și a putut vedea, de asemenea, în mod clar acoperișurile halelor de turbine. Echipa își va continua solicitările de a vizita acoperișurile celorlalte 4 unități”, se arată în comunicatul de vineri.

Ucrainienii și rușii s-au acuzat reciproc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că Rusia ar putea plănui să „simuleze un atac”. Legat de centrala nucleară, acesta fiind și motivul verificărilor AIEA. El a spus că oficialii ucraineni au identificat „obiecte asemănătoare explozivilor”. Acestea s-ar fi aflat pe acoperișurile mai multor unități electrice de la unitatea Zaporijie. În același timp, oficialii ruși au sugerat că Ucraina ar putea „sabota” instalația. Centrala nucleară Zaporijie se află sub controlul Rusiei de la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după începerea războiului din Ucraina. Din septembrie, toate cele șase reactoare ale sale au fost oprite.

spot_img
Latest news
știri