18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Președintele Agent Green: ”România ar urma să fie cobai pentru primele 6 reactoare nucleare modulare”

Agent Green atrage atenția că dezbaterile asupra reactoarelor nucleare modulare pot distrage atenția de la investițiile în energie regenerabilă, ceea ce ar putea duce la eșuarea atingerii obiectivelor României în privința energiei regenerabile până în 2035. Tehnologia SMR-urilor prezintă riscuri și costuri ridicate în comparație cu alte surse de energie

Organizația Agent Green se declară îngrijorată că dezbaterile legate de implementarea reactoarelor nucleare modulare (SMR) ar putea reprezenta doar o diversiune de la investițiile reale în energie regenerabilă.

În prezent, se estimează că aceste reactoare nu vor fi gata mai devreme de 2035, ceea ce poate compromite obiectivele României de a atinge 65% energie regenerabilă până în anul 2035, în conformitate cu țintele obligatorii.

Dezbaterea asupra reactoarelor nucleare modulare ridică îngrijorări privind investițiile în energie regenerabilă în România

Potrivit organizației, costurile pentru SMR ar fi foarte ridicate, de aproximativ 6.000 euro/kW instalat, în comparație cu alte surse de energie.

Tehnologia SMR-urilor nu este o noutate, ci doar o reducere a dimensiunilor reactorului existent PWR (reactor cu apă sub presiune).

Acest lucru înseamnă că trebuie luate în calcul limitările modelelor actuale, cum ar fi disponibilitatea limitată a uraniului și riscul de accidente grave, inclusiv topirea zonei active și depășirea sistemelor de siguranță.

De asemenea, SMR-urile sunt vulnerabile în fața atacurilor externe, cum ar fi sabotajul, atacurile teroriste sau războiul.

Preșendintele organizației Agent Green a discutat despre acest subiect cu Victor Negrescu, europarlamentar PSD

România ar urma să fie cobai pentru primele 6 reactoare nucleare modulare. Am dezbătut câteva provocări pe care acest proiect le ridică alături de Victor Negrescu, europarlamentar PSD și de gaza emisiunii, Dan Bucura”, a transmis Gabriel Păun, preșendintele organizației pentru protecția mediului din România.

spot_img
Latest news
știri