1.7 C
București
duminică, 29 decembrie, 2024

Lacul Titicaca dispare sub ochii oamenilor | „Parcă ar arde pământul“

Încălzirea globală afectează și Lacul Titicaca din America de Sud, al cărui nivel se apropie de minimul istoric înregistrat în 1996.

Lacul Titicaca a început să se evapore. Acest lucru amenință comunitățile din jurul celui mai mare lac al Americii de Sud. Fenomenul are loc pe măsură ce un val de căldură face ravagii pe timpul iernii în emisfera sudică, potrivit Reuters.

Lacul aflat la granița Boliviei cu Peru, în Munții Anzi, are acum un nivel al apei care se apropie de un minim istoric.

La nivel global, iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată. Perioadele de secetă prelungite au un impact deosebit de mare asupra oamenilor și animalelor deopotrivă.

Titicaca este la doar 30 cm (1 picior) de a atinge nivelul record din 1996 din cauza secetei severe, potrivit Luciei Walper. Ea este un oficial al serviciului de hidrologie și meteorologie din Bolivia. Potrivit acesteia, seceta ar putea dura până în noiembrie în unele zone ale țării.

În plus, fermierii din comunitatea Huarina sunt disperați după ajutor.

„Uite, partea asta este complet uscată. Nu este apă, a spus Isabel Apaza. „Nu știu ce vom mai face din moment ce nu avem hrană pentru vacile și mieii noștri”, a adăugat ea.

Lacul Titicaca, aproape de minimul istoric

Apele lacului Titicaca sunt într-o continuă scădere, de mai multe zeci de ani. În plus, acesta se află la o altitudine de aproximativ 3.800 de metri deasupra nivelului mării. Acest lucru în face vulnerabil la evaporarea din cauza radiației solare, potrivit experților de la Universitatea Tehnică Oruro din Bolivia.

De-a lungul porțiunilor extinse ale malului lacului, zonele odinioară fertile au fost recent cufundate în praf.

„Parcă ar arde pământul”, s-a plâns liderul comunității Huarina, Gabriel Flores.

Seceta istorică din America de Sud a lovit, de asemenea, sectorul agricol crucial al Argentinei. Acest luru a determinat Fondul Monetar Internațional să estimeze o contracție economică de 2,5% în acest an.

Între timp, în Uruguay, lacul de acumulare Canelon Grande, o sursă majoră de apă potabilă pentru capitala Montevideo, s-a micșorat în iunie, când nivelul apei a scăzut atât de jos încât iarba a acoperit o mare parte din patul lacului.

spot_img
Latest news
știri