Ministrul Mircea Fechet a efectuat o vizită de lucru în județul Iași, care a început la primele ore ale zilei la terenul de la Aeroportul Internațional Iași. Aici, va fi amenajat viitorul parc fotovoltaic.
Ministrul Mediului a fost însoțit de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, precum și de Iordanca-Rodica Iordanov, ministrul Mediului, și Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
Potrivit comunicatului publicat de reprezentanții Ministerului Mediului din România, aici s-a desfășurat evenimentul de inaugurare a lucrărilor la primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă localitatea Măcărești, Raionul Ungheni, Republica Moldova.
Aceste lucrări se realizează în cadrul proiectului ”România-Republica Moldova: Interconectarea sistemelor de aprovizionare cu apa potabilă”
Acordul între guvernul României și guvernul Republicii Moldova privind construirea unor apeducte prevede amplasarea a patru dintre acestea între localitățile:
- Măcărești (România)- Măcărești(Republica Moldova)- subtraversare râul Prut;
- Sculeni(România)-Sculeni(Republica Moldova)- traversare pe podul rutier;
- Sectorul Localității Tabăra, România- subtraversare Râul Prut;
- Ungheni (România)-Ungheni (Republica Moldova) traversare cu mai multe apeducte pe noul pod rutier.
Mircea Fechet: ”Putem profita de această bună colaborare și fiecare dintre cele două state să ia exemplele de bună practică și să înțelegem ce putem învăța unul de la celălalt”
”În materia managementului apei vreau să vă spun că și România încă mai are mult de învățat. Gestionarea apei este foarte importantă, în contextul schimbărilor climatice, pe care noi le resimțim din plin în România și sunt convins că se resimt la fel de puternic și în Republica Moldova. Schimbările climatice, ca și poluarea nu se opresc la granița nici unui stat. Modul în care vom gestiona apa, modul în care gestionăm corpurile de apă de suprafață sau subterane și modul în care vom gestiona apele uzate vor impacta, probabil, 20 de ani de acum încolo sau mai mult. Vor impacta dacă urmașii, copiii noștri și nepoții noștri, o să mai bea o apă la fel de bună ca a noastră sau nu”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe: ”Acest proiect va face posibil ca, în anii următori, între 180.000-250.000 de cetățeni ale raioanelor din Valea Prutului, din Republica Moldova să beneficieze de apă potabilă de calitate”
”Mă bucur foarte mult că am ajuns cu apeductul astăzi, aici, la Măcărești, în Republica Moldova și putem bea apă potabilă adusă de Apavital din România. Mulțumesc domnului ministru al mediului din România, Mircea Fechet, care este alături de noi astăzi la Măcărești pentru a consfinți un drum pe care am plecat împreună în urmă cu trei ani. Mulțumesc, de asemenea, președintei Maia Sandu, Guvernului Republicii Moldova, domnului prim-ministru Dorin Receanu, și colegilor care sunt prezenți astăzi aici, ministrului mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov, și domnului Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, pentru tot sprijinul acordat în implementarea acestor proiecte de infrastructura pentru apă potabilă”, a subliniat Costel Alexe.
După finalizarea proiectului, se va putea furniza apă potabilă pentru aproximativ 250.000 de locuitori și pentru întreprinderile comerciale din zona de operare a operatorului regional.
Principalii beneficiari vor fi rezidenții din cele patru raioane Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni.
În plus, proiectul va implica dezvoltarea infrastructurii de canalizare și prelucrare a apei uzate.