11.3 C
București
vineri, 17 mai, 2024

România pregătește un memorandum pentru proiectele de centrale nucleare cu reactoare modulare mici

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Guvernul României lucrează la un memorandum care are ca obiectiv pregătirea cadrului legislativ necesar pentru declararea proiectelor de centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) drept de importanță strategică națională.

Ministrul Energiei: ”Guvernul are în pregătire un memorandum care vizează acțiunile necesare pentru declararea legislativă a proiectelor de centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR), că fiind de importanță strategică națională pentru România”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că acest memorandum vizează propunerea măsurilor legislative pentru recunoașterea proiectelor SMR ca fiind de interes național, cu aplicabilitate specială la proiectul SMR Doicești.

În prezent suntem în curs de a adopta în Guvern un Memorandum privind caracterul strategic și de importanță națională a proiectelor de construcție a centralelor nucleare de tip SMR (reactoare modulare mici). Scopul proiectului este de a propune acțiunile necesare pentru consacrarea legislativă a proiectelor de tip SMR ca proiecte de interes național cu aplicabilitate specială la proiectul SMR Doicești”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România.

Această recunoaștere ar aduce beneficii precum accelerarea procedurilor de expropriere și avizare

Practic, România intenționează să solicite finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană din Fondul de Modernizare pentru astfel de proiecte legate de reactoare modulare mici.

Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România”, a adăugat ministrul Energiei, potrivit publicației Gândul.

spot_img
Latest news
știri