6.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025

Tot mai mulți oameni vor muri din cauza caniculei

Canicula va provoca tot mai multe decese.

Știm că perioadele mai regulate căldură extremă au deja un impact semnificativ asupra vieții umane. Problema este, însă, pe cale să se agraveze mai mult, potrivit unui nou studiu citat de Science Alert.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au studiat modelele de date despre mortalitate și temperatură din 2008 până în 2019. Au fost efectuate studii pe fiecare district din SUA. Apoi, ei au cuantificat modul în care aceste tendințe ar putea evolua pe măsură ce planeta se încălzește.

Rezultatul: o creștere potențială de 162% – 233% a deceselor cauzate de boli cardiovasculare din cauza caniculei până la mijlocul acestui secol.

Potrivit înregistrărilor, temperaturile ridicate au fost responsabile pentru o medie anuală de 1.651 de decese cardiovasculare în exces între 2008 și 2019. În noile scenarii, cu politicile actuale de mediu, acea medie ar putea crește până la 4.320 între 2036 și 2065.

„Amploarea creșterii procentuale a fost surprinzătoare”, a spus cardiologul Sameed Khatana de la Universitatea din Pennsylvania.

Cifrele se bazează pe un scenariu relativ optimist, în care politicile americane propuse în prezent pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră sunt efectiv implementate. Studiul a modelat, de asemenea, consecințele unui scenariu în care emisiile continuă să crească.

Tot mai mulți oameni vor muri din cauza caniculei

Acea viziune mai pesimistă asupra viitorului nostru ar duce la o medie de 5.491 de decese pe an, o creștere cu 233%.

Adulții de culoare și persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de decese legate de căldură, a descoperit echipa. Acestea sunt declanșate de zilele cu un indice de căldură maxim de 32 de grade Celsius sau mai mare.

„Studiile anterioare au sugerat că locuitorii de culoare ar putea avea mai puțin acces la aer condiționat, mai puțină acoperire cu copaci și un grad mai mare de efect de insulă de căldură urbană”, spune Khatana.

„Condițiile de viață pot avea, de asemenea, un rol în ceea ce privește izolarea socială. Aceasta este experimentată de unii adulți în vârstă. Anterior a fost asociată cu o probabilitate mai mare de deces din cauza căldurii extreme”, mai spun cercetătorii.

Sistemul cardiovascular este crucial în reglarea temperaturii corpului, motiv pentru care un climat mai cald poate cauza probleme majore de sănătate. Transpirația suplimentară poate duce la deshidratare, de exemplu, scăderea tensiunii arteriale. De asemenea va forța inima să muncească mai mult.

Totuși, în ciuda avertismentelor continue din partea oamenilor de știință, lumea continuă să devină din ce în ce mai fierbinte.

Schimbările climatice și numeroasele sale manifestări vor juca un rol din ce în ce mai important asupra sănătății comunităților din întreaga lume în următoarele decenii”, spune Khatana.

spot_img
Latest news
știri