4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Cine este Gemma Webb, administratorul Sistemului de Garanție- Returnare. Are o responsabilitate majoră față de Mediu

Gemma Webb este CEO și Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., compania care va administra Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) din România.

Așa cum ȘtireaVerde.ro a anunțat, Sistemul de Garanție Returnare va de veni complet funcțional la data de 30 noiembrie 2023.

Potrivit profilului profesional afișat pe rețeaua Linkedin, Gemma Webb a condus British American Tobacco România timp de opt ani(2012-2020), AGW.International(managementul deșeurilor). A absolvit Facultatea de Matematică și Economie din cadrul University of Warwick, deține un Master în Administrarea Afacerilor(MBA)-Warwick Business School și a urmat mai multe cursuri de manager. Gebb are o responabilitate majoră față de autorități, de producătorii de ambalaje, de companii și mai ales față de Mediu. Ea susține că România va deveni un exemplu de bune practici în ceea ce privește reciclarea.

Este un privilegiu să fac parte, încă de la primii paşi, dintr-o organizaţie care va pune România pe harta economiei circulare, creând astfel un ecosistem sustenabil pentru societate şi mediul înconjurător. Împreună cu membrii fondatori ai RetuRO, asociaţiile reprezentative ale producătorilor şi comercianţilor, precum şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, sunt convinsă că vom reuşi să implementăm un sistem care să susţină România în atingerea ţintelor de colectare şi reciclare a ambalajelor stabilite la nivel european”, a transmis Gemma Webb, potrivit Agerpres.

Ce presupune RetuRO

În Sistemul de Garanție- Returnare, se vor înscrie 4.000 de producători şi importatori de băuturi şi a peste 80.000 de comercianţi. 

Sistemul de Garanție- Returnare este instrumentul prin care românii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Acesta se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor, iar schimbul acestuia va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, chiar și fără bon fiscal.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi (Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Prin urmare, responsabilitatea celor care îl conduc este imensă nu doar față autorități, întrucât România are ținte impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea, ci mai ales față de Natură. La acest moment, se definitivează echipa de conducere a ReturRO. În perioada următoare, se vor amenja centre la nivel regional, unde se vor număra, sortarea şi pregăti pentru reciclare ambalajele returnate.

Citește și: Sistemul de garanţie-returnare a ambalajelor, inspirat din studiul realizat de studenții români. Cum ne pregătim de schimbare în utilizarea ambalajelor

spot_img
Latest news
știri