6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Sistemul de garanţie-returnare a ambalajelor, inspirat din studiul realizat de studenții români. Cum ne pregătim de schimbare în utilizarea ambalajelor

Până la finalul lunii ianuarie 2023, toţi comercianţii, producătorii şi importatorii de băuturi trebuie să folosească Sistemul de Garanție Retunare(SGR).

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un mod prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor avea un logo specific.

Ce presupune sistemul de garanție-returnare. Primești valoarea garanției pe loc, fără bon fiscal

După golirea conținutului, consumatorul va trebui să aducă ambalajul într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. Acest lucru se va putea face în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial(0,50 lei)fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Acesta este un parteneriat public-privat. Statul român are contribuție de doar 20% din implementarea acestui sistem. Teoretic, trebuie să asigure cadru legal, în rest, se ocupă asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și comercianții.

ȘtireaVerde.ro a aflat că primul studiu românesc privind Sistemul de Garanție-Returnare a fost realizat de studenți ai Academiei de Studii Economice(ASE), în urmă cu doi ani. Ei au cercetat, au analizat comportamentul românilor în raport cu ambalajele pe care le folosesc, au comparat date statistice și au creat o viziune centrată pe cifre. Concluziile le-au trimis Ministerul Mediului.

Când vezi plastic peste tot, te întrebi ce poți face tu(…) ca om!”

Fabiana Petcu, absolventă ASE, dar care a fost implicată în studiul românesc privind Sistemul de Garanție-Returnare a ambalajelor, spune că totul a pornit de la dorința de a se proteja Natura.

„Când vezi plastic peste tot, te întrebi ce poți face tu(…) ca om. Analiza a început la nivel micro și a atins apogeul când a devenit sursă de inspirație pentru Ministerul Mediului. Practic, noi am descris beneficiile, vulnerabilitățile, impactul pe care îl va avea asupra economiei, nu doar a celei circulare”, ne-a detaliat Fabiana.

Ce vulnerabilități ar avea Sistemul de Garanție-Returnare. Concluziile studiului realizat de studenții la ASE

După ce au analizat toate etapele și metodele existente pentru implementarea acestuia, studenții de la ASE au tras linie și au notat care ar fi principalele vulnerabilități:


• agenții economici privați susțin financiar investițiile în sistemele și echipamentele necesare operaționalizării
sistemului de garanție.
• controlul financiar al statului în gestionarea garanțiilor din sistem ce ar putea duce până la naționalizarea
sumelor consolidate la nivelul organismului central;
• posibilitatea scăderii pe termen scurt a cererii și, implicit, a vânzărilor produselor cu ambalaje vizate de sistemul
de garanție;
• fluxul de numerar și managementul financiar al sistemului de garanție ce poate întâmpina sincope în decontări
și transferuri;
• deteriorarea etichetei și/sau a semnelor de identificare a recipientelor vizate de sistemul de garanție determină
nerecuperarea costului garanției.
• Acestea reprezintă doar o parte din vulnerabilitățile acestui sistem.

Care sunt beneficiile Sistemului de garanție-returnare 

Ambalajele colectate prin acest sistem sunt redirecționate de la groapa de gunoi sau din natură. Din acest motiv, se poate spune că „sunt introduse în economia circulară”. Totodată, prin implementarea SGR, se dorește atingerea obiectivelor de colectare a deșeurilor de ambalaje de băuturi.

Conform reglementărilor europene, ținta de colectare a plasticului impusă este de 77% până în 2025 și de 90% până în 2029. Totodată, SGR oferă producătorilor acces la rPET (ambalaje din pet reciclat). Astfel, se consideră că pot atinge țintele de 25% până în 2025 și 30% până în 2030 de ambalaje realizate din materiale reciclate.

Sistem garanție -returnare a fost licențiat oficial pe data de 24 august 2022 prin HG 1074/2021, iar acum începe perioada de implementare. Se estimează că din 2024 va deveni funcțional complet.

Latest news
știri