Microplasticele au fost descoperite recent deasupra estului Chinei. Acum, noi cercetări arată că acestea ar putea influența formarea norilor și vremea, conform The Guardian.
Un grup de cercetători de la Universitatea Shandong din China a colectat apă din nori în vârful Muntelui Tai. Ei au găsit microplastice în 24 din 28 de probe. Acestea includ tereftalat de polietilenă (cunoscut și sub numele de PET), polipropilenă, polietilenă și polistiren. Au fost detectate particulele care se găsesc în mod obișnuit în fibrele sintetice, îmbrăcăminte și textile, precum și ambalaje și măști de față.
„Această descoperire oferă dovezi semnificative ale prezenței [microplasticelor] în nori”, au scris cercetătorii în lucrare lor.
La începutul acestui an, un studiu din Japonia a arătat că microplasticele au fost prezente pe vârful Muntelui Fuji și Muntelui Oyama. Ei au sugerat că particulele ar putea să provină din plasticul din ocean și să fi fost transportate de masele de aer. Concentrația de microplastice din apa norului muntelui Tai a fost de până la 70 de ori mai mare decât cea a apei norilor din munții Japoniei.
„Majoritatea poluării la care tindem să ne gândim este sub formă lichidă”, a spus Fay Couceiro, profesor de poluare a mediului la Universitatea din Portsmouth.
„Avem tendința de a ne gândi că merge în râu și în mare. Problema e că microplasticele nu respectă regulile normale. Găsim microplastice în aceste medii curate de pe vârfurile acestor munți extrem de greu de atins.”, a mai spus el.
Cum ajung microplasticele acolo?
În afară de contaminarea de la persoanele care vizitează aceste locuri, particulele pot fi transportate prin aer. Probele de la altitudine joasă și nori mai denși au avut cantități mai mari de microplastice în ele.
Materialele plastice învechite – cu alte cuvinte, cele care au fost deja deteriorate de radiațiile ultraviolete – erau de dimensiuni mai mici și aveau suprafețe mai aspre. Ele conțineau mai mult plumb, mercur și oxigen în comparație cu materialele plastice neuzate. Cercetătorii au descoperit că norii pot modifica microplasticele, implicit și microplasticele pot afecta formarea norilor.
„Formarea norilor are o implicație uriașă nu doar pentru modelele noastre meteorologice locale, ci și pentru temperaturile noastre globale”, a spus Couceiro, care nu a fost implicat în studiu.
Norii afectează clima într-o multitudine de moduri. Ei produc precipitații și zăpadă, afectând precipitațiile și vegetația globală. Norii blochează lumina soarelui, răcind suprafața planetei și oferind umbră pe sol. Dar pot înmagazina și căldura și umiditatea, încălzind ulterior aerul.
Autorii studiului afirmă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina pe deplin impactul microplasticelor asupra vremii. Totuși, ceea ce este clar e că se pot face mai multe pentru a aborda acest lucru.
„Există un singur grup de animale pe această planetă care utilizează plastic și suntem noi, ființele umane”, a spus Couceiro. „Avem cu adevărat nevoie de un răspuns global la acest lucru. Acesta nu va fi rezolvat de o singură țară, pentru că aerul nu respectă granițele.”, a adăugat el.