17.4 C
București
luni, 20 mai, 2024

Au fost găsite microplastice în nori

Fragmente de microplastic au fost descoperite în nori.

Cercetătorii din Japonia au confirmat că au descoperit microplastice în nori. Cel mai probabil, acestea afectează clima în moduri care nu sunt încă pe deplin înțelese, potrivit Al Jazeera.

Într-un studiu publicat în revista Environmental Chemistry Letters, oamenii de știință japonezi au escaladat Muntele Fuji și Muntele Oyama pentru a colecta apă din ceața care învăluie vârfurile. Apoi, ei au aplicat tehnici avansate de imagistică probelor pentru a determina proprietățile fizice și chimice ale acestora.

Echipa a identificat nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc în microplasticele aeropurtate. Acestea au variat în dimensiune între 7,1 și 94,6 micrometri.

Fiecare litru de apă de nor testat conținea între 6,7 și 13,9 bucăți de plastic.

„Dacă problema „poluării aerului cu plastic” nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor”, a avertizat Hiroshi Okochi de la Universitatea Waseda, autorul principal al studiului.

Când microplasticele ajung în atmosfera superioară și sunt expuse la radiațiile ultraviolete de la lumina soarelui, se degradează. Ele contribuie ulterior la producerea gazelor cu efect de seră, a spus Okochi.

Microplasticele sunt definite ca particule de plastic sub 5 milimetri care provin din efluenți industriali, textile, anvelope sintetice pentru mașini, produse de îngrijire personală și alte surse. Microplasticele au fost deja descoperite în organismul peștilor, în gheața arctică și în zăpezile din Munții Pirinei.

Microplastice în nori

Cu toate acestea, mecanismele transportului lor în locații atât de variate au rămas neclare. Cercetările privitoare la transportul microplasticului în aer sunt încă limitate.

„Din câte știm, acesta este primul raport despre microplasticele aeropurtate în nori, au scris autorii în lucrarea lor.

Universitatea Waseda a declarat că cercetările arată că „microplasticele sunt ingerate sau inhalate de oameni și animale deopotrivă”. În plus, acestea „au fost detectate în mai multe organe precum plămâni, inimă, sânge, placentă și fecale”.

„Zece milioane de tone din aceste bucăți de plastic ajung în ocean, după care în atmosferă. Acest lucru implică faptul că microplasticele ar putea să fi devenit o componentă esențială a norilor, contaminând aproape tot ceea ce mâncăm și bem prin „ploi de plastic””, a spus universitatea.

Dovezile emergente au legat microplasticele de o serie de efecte asupra sănătății inimii și plămânilor, precum și de producerea cancerului, pe lângă daunele pe scară largă asupra mediului.

spot_img
Latest news
știri