Cercetătorii au proiectat roboți minusculi fabricați din celule umane. Aceștia ar putea fi folosiți la vindecarea rănilor, la regenerarea țesuturilor și chiar la tratarea bolilor, potrivit Futurism.
După cum este detaliat într-un nou studiu publicat în revista Advanced Science, acești „antroboți” multicelulari au demonstrat deja că se pot mișca singuri. De asemenea, ei pot ajuta la repararea și refacerea regiunilor deteriorate ale neuronilor.
Până acum, bio-roții au reușit să realizeze aceste fapte doar într-un cadru de laborator. Totuși, potențialul lor este fără îndoială uimitor.
Lucrarea urmează cercetărilor anterioare, conduse de unii dintre aceiași cercetători care au dezvoltat primii roboți biologici. Aceștia au fost așa-numiții „xenoboți” făcuți din celule stem de broaște.
Primii roboți biologici din celule umane
Acum, ei și-au depășit limitele. Aceștia au demonstrat că pot face același lucru, dacă nu mai bine, cu celulele umane obișnuite. Acest lucru ar putea permite medicilor să folosească celulele proprii ale pacientului pentru a construi roboții. Astfel s-ar reduce șansele de complicații precum respingerea de către corp a țesuturilor străine.
Cercetătorii au creat roboții folosind celule umane adulte din trahee. Aceste celule sunt acoperite de filamente păroase numite cili care resping materialul străin. La fel de important, ele se pot aduna pentru a forma creșteri multicelulare numite organoizi.
În laborator, cercetătorii au încurajat celulele să formeze organoizi cu cilii îndreptați spre exterior. În decurs de o zi, acești bulgări păroși au început să se învârtească folosind cilii. Ei au început să se miște în linii drepte și în cercuri.
„Antroboții se adună singuri în vasul de laborator”, a explicat coautorul Gizem Gumuskaya, biolog.
„Spre deosebire de xenoboți, nu au nevoie de pensete sau bisturii pentru a le da formă și putem folosi celule adulte – chiar și celule de la pacienți în vârstă – în loc de celule embrionare”, a adăugat ea.
Neuronii, vindecați de roboți
Pentru a-și demonstra potențialul terapeutic, cercetătorii au crescut straturi 2D de neuroni umani, au făcut mici incizii în ele pentru a forma răni și au pus în apropiere grupuri de antroboți. În mod remarcabil, fără nicio inginerie genetică sau programare suplimentară, roboții au ajutat neuronii să se regenereze.
Cum au determinat ei această vindecare nu este încă pe deplin înțeles. Dar Gumuskaya este încrezătoare că potențialul lor este enorm. Spre deosebire de roboții neînsuflețiți, „celulele pot comunica între ele și pot crea aceste structuri în mod dinamic” și sunt deja programate pentru a îndeplini funcții biologice. În plus, se biodegradează în siguranță în 60 de zile.
Fiți siguri că acești bio-boți nu se reproduc și nu pot supraviețui în afara laboratorului, așa că oamenii de știință spun că nu există nicio șansă ca aceștia să se răspândească necontrolat.